Соевият оцет може да предотврати повишаването на пикочната киселина

Оцетът от ферментирали соеви зърна решава проблема с високата пикочна киселина. До този извод достигнали южнокорейски изследователи, които разгледали в свое проучване потенциалната хипоурикемична и антиоксидантна активност на този вид оцет при мишки, страдащи от състоянието.
Учените от Sungshin Women's University и от Корейския институт за изследване на храните предизвикали високи стойности на пикочната киселина (хиперурикемия) при гризачите чрез прилагане на калиев оксанат. След това те ги третирали със 100, 200 или 400 милиграма на килограм телесно тегло екстракт от соев оцет веднъж дневно в продължение на 7 дни.
Соевият оцет съдържа свободни изофлавони, убихинони (коензим Q10), гама-аминомаслена, галова и оцетена киселини. Специалистите установили, че лечението с екстрат от соев оцет намалява нивото на пикочната киселина в зависимост от дозата. Ферментиралата течност действа чрез редуциране на производството на пикочна киселина чрез потискане на ксантин оксидазата и повишаване на отделянето на пикочна киселина чрез уриказна активност при мишките. В допълнение добавката от соев оцет подобрява антиоксидантните ензимни дейности в черния дроб.
Резултатите от проучването, публикувани в Journal of Medicinal Food, предполагат, че ферментиралата течност може да предотврати развитието на хиперурикемия и да намали оксидативния стрес в черния дроб.
Пикочната киселина се образува, когато пурините се разпадат в тялото. Това са химикали, намиращи се в определени храни като червеното месо, морските дарове, фасула и карантии. Обикновено организмът елиминира пикочната киселина чрез уринирането. Когато се произвежда прекалено много пикочна киселина или не може да се отделя достатъчно, настъпва хиперурикемия. Повишените нива могат да доведат до образуване на кристали, обикновено в и около ставите (причинявайки подагра) и в бъбреците (водейки до камъни в бъбреците). Имунната система атакува кристалите, причинявайки възпаление и болка. Повишените нива на пикочната киселина са свързани също със сърдечносъдови заболявания, диабет и бъбречни болести.
Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ГРЕВИЯ КИДНИ ХОУП ЧЕРЕША + МАГДАНОЗ + ВИТАМИНИ B6/B5 капсули * 60
ТЕСТ ЛЕНТИ EASY LIFE PLUS ЗА ПИКОЧНА КИСЕЛИНА * 25
ТЕСТ ЛЕНТИ EASYMATE ЗА ПИКОЧНА КИСЕЛИНА * 25
АПАРАТ EASY LIFE GCU PLUS ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА КРЪВНА ЗАХАР, ХОЛЕСТЕРОЛ И ПИКОЧНА КИСЕЛИНА
Безплатна доставка за България!БИОХЕРБА ДЯВОЛСКИ НОКЪТ капсули 360 мг * 100
СУОНСЪН ПРОЧИСТВАНЕ НА ПИКОЧНАТА КИСЕЛИНА капсули * 60
ПРОМОСТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Лечение с алопуринол
- Лечебните свойства на ябълковия оцет
- Лечение при подагра
- Лечение на ставни заболявания с ябълков оцет
- Ябълков оцет - лечебни свойства и приложения
- Професор д-р Йото Йотов - Какво представлява подаграта?
- Домашни средства за висока пикочна киселина
- Пикочна киселина в кръвта
- Ползи от соевото мляко за здравето
- Лечебна диета №6 – при подагра и уратурия
Коментари към Соевият оцет може да предотврати повишаването на пикочната киселина