Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Соевият оцет може да предотврати повишаването на пикочната киселина

Соевият оцет може да предотврати повишаването на пикочната киселина

Соевият оцет може да предотврати повишаването на пикочната киселина - изображение

Оцетът от ферментирали соеви зърна решава проблема с високата пикочна киселина. До този извод достигнали южнокорейски изследователи, които разгледали в свое проучване потенциалната хипоурикемична и антиоксидантна активност на този вид оцет при мишки, страдащи от състоянието.

Учените от Sungshin Women's University и от Корейския институт за изследване на храните предизвикали високи стойности на пикочната киселина (хиперурикемия) при гризачите чрез прилагане на калиев оксанат. След това те ги третирали със 100, 200 или 400 милиграма на килограм телесно тегло екстракт от соев оцет веднъж дневно в продължение на 7 дни.

Соевият оцет съдържа свободни изофлавони, убихинони (коензим Q10), гама-аминомаслена, галова и оцетена киселини. Специалистите установили, че лечението с екстрат от соев оцет намалява нивото на пикочната киселина в зависимост от дозата. Ферментиралата течност действа чрез редуциране на производството на пикочна киселина чрез потискане на ксантин оксидазата и повишаване на отделянето на пикочна киселина чрез уриказна активност при мишките. В допълнение добавката от соев оцет подобрява антиоксидантните ензимни дейности в черния дроб.

Резултатите от проучването, публикувани в Journal of Medicinal Food, предполагат, че ферментиралата течност може да предотврати развитието на хиперурикемия и да намали оксидативния стрес в черния дроб.
Пикочната киселина се образува, когато пурините се разпадат в тялото. Това са химикали, намиращи се в определени храни като червеното месо, морските дарове, фасула и карантии. Обикновено организмът елиминира пикочната киселина чрез уринирането. Когато се произвежда прекалено много пикочна киселина или не може да се отделя достатъчно, настъпва хиперурикемия. Повишените нива могат да доведат до образуване на кристали, обикновено в и около ставите (причинявайки подагра) и в бъбреците (водейки до камъни в бъбреците). Имунната система атакува кристалите, причинявайки възпаление и болка. Повишените нива на пикочната киселина са свързани също със сърдечносъдови заболявания, диабет и бъбречни болести.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиИсторияЛеченияИзследванияАлт. медицинаБотаникаХрани и ястияРецептиЛюбопитноДиетиЛайфстайлЕ-тата в хранитеНовиниСпорт