Начало Здравна медиа Любопитно Отслабване и спорт Спортът намалява с 40% появата на рецидив при рак на гърдата

Спортът намалява с 40% появата на рецидив при рак на гърдата

Спортът намалява с 40% появата на рецидив при рак на гърдата - изображение

Спортът и тренировките са най-добрия избор за намаляване риска от смърт поради рецидив на рак на гърдата с 40%, информират специалисти от Sunnybrook Health Sciences Center в Торонто, Канада.

Средно 1/4 от жените с рак на гърдата умират поради разпространението на рака и към други части на тялото. При здравословен начин на живот този риск може значително да се намали.

Специалистите от Канада са анализирали 67 проучвания. Те са изследвали фактори като упражнения, тегло, диети и влиянието им върху здравето на жените, които успешно са лекувани от карцином на гърдата.

Резултатите са показали, че физическата активност може да намали с 40% появата на рецидив на рака.

Упражненията и физическата активност оказват най-последователно и голямо въздействие върху риска от рецидив на рака на гърдата. 150 минути умерена физическа активност седмично са достатъчни, за да се постигнат добри резултати в това направление“, коментират Елън Уорнър и Джули Хамер, участвали в проучването.

Специалистите не дават точно обяснение защо упражненията оказват такова благоприятно влияние срещу развитието на повторен карцином. Според тях това се дължи на потискането на възпалителните процеси, които може да увредят клетките в организма.

Според Ан Мактиърнън от Cancer Research Center в Сиатъл, Вашингтон, дори много изтощени жени със силни болки с умерен и редовен спорт са показали изключително подобрение.

Учените подчертават, че едно много важно правило след преболедуването на рак и за предпазването от рецидив е ограничаването на теглото и подбирането на правилна и здравословна храна.

Изследването е публикувано в Canadian Medical Association Journal

Снимка: istockphoto.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниСоциални грижиЛайфстайлСпортБотаникаИсторияСнимкиПатологияЗдравни съветиВидеоИзследванияЗдравни проблемиАлт. медицинаЛеченияСпорт и туризъмХранене при...ИнтервютаПсихологияФизиологияОбразованиеТестовеЗаведенияАнкетиДиетиНормативни актовеСпециалистиОрганизацииПроизводителиРецепти