Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Стевията може да подпомогне действието на антибиотиците при лаймска болест

Стевията може да подпомогне действието на антибиотиците при лаймска болест

Стевията може да подпомогне действието на антибиотиците при лаймска болест - изображение

След проведени тестове учени установили, че стевията подпомага лечението на лаймската болест, причинявана от кърлежи. Проф. Ева Сапи, която е начело на Катедра по биология и околна среда в университета в Ню Хейвън, и нейни студенти тествали течен екстракт от растението срещу бактерията Borrelia burgdorferi. Тя провокира развитието на борелиозата, както е другото име на лайската болест.

Изследванията са направени в лабораторни условия и не са приложени върху хора, но резултатите показват, че стевията е много ефективна при предотвратяването на развитието на бактерията, причинител на болестта. Екстрактът от растението унищожава биофилма, с който е покрит вредния микроорганизъм и по този начин той не може да реагира срещу антибиотика, предписан при терапията.

Самата професорка се разболява след ухапване от кърлеж и това я провокира да търси подходящо лечение. Тя с ужас разбира, че се знае много малко за това какво наистина помага при третирането на заболяването.

Задачата пред екипа е да продължи с изследванията, за да разбере дали стевията ще има същия ефект, ако се приложи и върху хора с тази цел.

Тъй като изследването на учените от университета в Ню Хейвън е направено в петриево блюдо в лаборатория, много специалисти са внимателни в изказванията си по отношение на резултатите от него. Необходими са проучвания, които да се проведат върху хора, за да се знае как пациенти биха реагирали на подобна терапия.

Друг учен – д-р Ричард Хоровиц, също направил клинични изследвания, при които използва комбинация от антибиотици със стевия и без стевия при страдащи от хронична лаймска болест. Той я прилага заедно с тетрациклини, рифампицин, дапзон и други лекарствени и билкови протоколи срещу бактерията борелия, причиняваща заболяването.

Лекар от Международното дружество на лаймската и свързани с нея заболявания коментира, че има много билки, които помагат на антибиотиците за по-добро действие при лечението на болестта. Те спомагат за увеличаване на бионаличността и абсорбцията на червата. Неговото притеснение е, че хората ще започнат да приемат стевия, без да се консултират с лекар. Лаймската болест често се съпровожда с други инфекции, които могат да усложнят лечението и затова е задължителен прегледа при специалист.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: nypost.com, lymedisease.org
Снимка: nourishedkitchen.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниАлт. медицинаЛайфстайлЛюбопитноИсторияИзследванияХранене при...Здравни съветиРецептиБотаника