Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Стресът може да провокира загуба на зрение

Стресът може да провокира загуба на зрение

Стресът може да провокира загуба на зрение - изображение

Твърде много стрес може да е причината за загуба на зрението, установи проучване. Психологическото напрежение може да доведе до или да влоши често срещаните заболявания на очите като глаукома, диабетна ретинопатия, макулна дегенерация.

Нервите и кръвоносните съдове могат да бъдат повлияни от високите нива на хормона на стреса кортизол. Учените от немския Магбургски университет открили също, че намаляването на стреса е в състояние да обърне процеса и част от зрението да се възстанови.

Напрежението в работата или вкъщи може да причини повишено налягане в очите или да предизвика увреждащо възпаление, установили специалистите. Те разгледали стотици предишни научни изследвания и клинични доклади, анализиращи връзката между стреса и очните заболявания. Учените смятат, че имат доказателства за това, но лекарите не отчитат връзката и я пренебрегват дори, когато пациентите са забелязали подобна.

Изпълнителната агенция за здраве и безопасност отбеляза кои са рисковите професии и работни места, в които служителите изпитват повече стрес. Това са медицински сестри, акушерки, юристи, администратори, преподаватели, специалисти, занимаващи се с бизнес изследвания и в областта на благосъстоянието.

"Непрекъснатият стрес и повишените нива на кортизола оказват негативно влияние на мозъка и очите", казва проф. Бернард Сабел, участвал в изследването. Проучванията показват, че често се съобщава на пациентите, че тяхното състояние може да бъде необратимо, което допълнително увеличава притесненията. След това зрението се влошава и се завърта порочен кръг.

Изследователите препоръчват комбинация от намаляване на психологическото напрежение с традиционното лечение. Подобряването на притока на кръв към очите и холистични терапии, които намаляват стреса, могат да обърнат загубата на зрението. Учените предлагат лечения като мозъчна стимулация,управление на безпокойството, социална подкрепа. Те успокояват нервната система, намаляват напрежението, както и натиска върху окото. По този начин се подобряват резултатите при пациентите. Съчетани с класическото лечение, тези методи оказват благотворно влияние върху състоянието на пациентите.

Нагласата на семейството и лекарите, както и полагащите се грижи трябва да бъдат по-оптимистични по време на терапията и така да се сведат нивата на стрес до минимум, което ще подобри шансовете за възстановяване.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dailymail.co.uk
Снимка: paperbackyoga.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлНовиниИсторияФизиологияСоциални грижиПсихологияХранене при...Храни и ястияИзследванияНормативни актовеАлт. медицинаОрганизацииРецептиСпортЛеченияТестовеСпециалистиЗаведения