Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Стюардесите са по-застрашени от появата на рак

Стюардесите са по-застрашени от появата на рак

Стюардесите са по-застрашени от появата на рак - изображение

Нови изследвания показват, че вероятността стюардесите да се разболеят от рак е по-голяма в сравнение с другите хора, които не упражняват тази професия. Те са застрашени от няколко вида злокачествени заболявания – на шийката на матката, на гърдата, на кожата и на щитовидната жлеза.

Това проучване е първото, което показва по-висока степен на разпространение на изследвани ракови заболявания и по-специално на немеланомен рак на кожата в сравнение с подобна съвпадаща по проби американска популация“, твърди Илейн Макнийли от бостънското Училище по обществено здраве към „Харвард“.

Учените проучили 5366 стюардеси и 2729 възрастни със сходен социално-икономически статус, независимо дали били диагностицирани с раково заболяване. В сравнение с останалите при стюардесите вероятността да развият рак на гърдата била с 51% по-голяма. При тях рискът от поява на меланом бил два пъти по-висок, а за други видове рак на кожата – четири пъти.

Изследването няма за цел да докаже дали и как тази професия може да причини различни видове тумори. Специалистите не могат да кажат също дали злокачествените образувания се развиват преди или след като участничките в проучването започнали работа като стюардеси. Освен това разработката не анализира процента на преживяемост, а само диагнози.

Учените предполагат, че рискът от появата на рак се повишава заради излагането на стюардесите на естествената радиация на голяма височина при полетите, на работата на смени, на промените на часовите зони, на нарушенията на цикъла на съня и на лошото качество на въздуха в кабината. Има различни мнения дали това е така, както сочи по-старо проучване, проведено сред 6100 американски стюардеси. То отхвърля да има връзка между космическата радиация или нарушаването на циркадния ритъм и няколко вида рак.

От друга страна обаче стюардесите са сравнително по-здрави и богати от останалите хора и е по-вероятно да потърсят навреме медицинска помощ. Така че честотата на откриване на злокачествено заболяване при тях е по-висока и смъртността е по-ниска, тъй като редовно им се правят профилактични прегледи.

Д-р Лин Пинкертън от Националния институт по безопасна заетост и здраве в Синсинати, Охайо, отбелязва, че по-често срещаните случаи на рак на гърдата при стюардесите може да се дължат на факта, че те имат по-малко деца и раждат за първи път на по-късна възраст в сравнение с другите жени, а това са рискови фактори.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: elle.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиАлт. медицинаПатологияБотаникаФизиологияАнкетиЛеченияНормативни актовеИзследванияКлинични пътеки