Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Супер храните имат своите по-ефективни български еквиваленти

Супер храните имат своите по-ефективни български еквиваленти

Супер храните имат своите по-ефективни български еквиваленти - изображение

Все по-популярните чуждестранни и непривични за нашите ширини продукти, наречени супер храни, имат своите български аналози. Наша изпитвателна лаборатория e направила изследване, което показало, че родните храни имат много по-ценни качества и свойства. Данните от проучването бяха изнесени на конференция по повод Деня на хранително-вкусовата промишленост в столицата.

Храни като чия, киноа, спирулина, стевия и годжи бери завладяха менюто ни и убедиха много хора в своите преимущества. Проучването на лабораторията доказва, че те спокойно могат да бъдат заменени с българските им еквиваленти, които са по-близки до нашия организъм.

Елена Цветанова, собственик на изпитвателна лаборатория, дава за пример шипката, която съдържа много повече витамин С от годжи бери например. Копривата пък не отстъпва по нищо на спирулината, а заместителят на захарта - популярната стевия, спокойно може да се замени с рожков.

Супер храните не са присъщи за нашите земи и освен това някои от тях се обработват преди консумация. Такъв пример е спирулината, тъй като тя се предлага в различни форми - таблетки, прах и др. Това означава, че се прилагат неестествени методи за обработка, в които се използва химия.

Специалистите смятат, че българското кисело мляко също трябва да бъде причислено към така наречените супер храни. Д-р Мая Макавеева от Министерството на земеделието и храните го определя като един от най-добрите пробиотични продукти. По нейните думи то балансира чревната флора и има антимутагенни свойства. Доказателство за неговите качества е признанието, което нашето кисело мляко е получило в чужбина, особено в Азия.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg
Снимка: pinimg.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияДиетиЗдравни съветиРецептиЛюбопитноЛайфстайлБотаникаАлт. медицина