Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Суровите яйца имат мощни антиоксидантни свойства

Суровите яйца имат мощни антиоксидантни свойства

Суровите яйца имат мощни антиоксидантни свойства - изображение

Суровите яйца са отличен източник на антиоксиданти и предпазват от заболявания на сърдечносъдовата система, очите, белите дробове и дори рак, сочи изследване от 2011 година.

Яйцата са продукт с огромна хранителна стойност и се употребяват от древни времена както сурови, така и сготвени под различна форма. Особено ценени са от гледна точка на превантивното и терапевтично хранене.

Учените са установили, че суровите жълтъци съдържат две аминокиселини със силни антиоксидантни свойства. Това са триптофан и тирозин, които играят важна роля в предотвратяването на сърдечносъдови заболявания и рак. Триптофанът помага за производството на серотонин, отговорен за подобряване на настроението на човек, а тирозинът оказва основна роля в интегрирането на норепинефрин и допамин ( два невротрансмитера, стимулиращи бодрост и умствена дейност). В изследването се посочва още, че два сурови жълтъка съдържат антиоксиданти, които са два пъти повече от тези в една ябълка или 25 гр. боровинки.

Ползата от суровото яйце се отразява и на подобряване на зрението и защита от катаракта. Причината в това е, че жълтъкът е богат на зеаксатин и лутеин – мощни антиоксиданти, които могат да попречат за възникването на тези проблеми особено при възрастни хора.

Яйцата от кокошки, хранени с биологични храни, са по-безопасни, защото те не са изложени на пестициди от зърна. По принцип тези яйца съдържат по-голямо количество витамини А и Е, омега – 3 мастни киселини, седем пъти повече бета-каротин и по-малко количество мазнини и холестерол. Разбира се риск от заразяването със салмонела не е изключен, особено ако не е ясен и проверен източникът на яйцата. Според изследване от 2002 година едва 1 на 30 000 яйца е заразено с вируса, което намалява драстично риска от заболяването.

Суровите яйца са изключително полезни, това обаче не означава, че трябва да се заменят напълно с варените или пържените. Според специалистите здравословното разнообразие в мярка не е излишно, а дори полезно.

Преди консумиране на сурови яйца е препоръчителна консултация със специалист.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: properdiet.ru
Снимка: agroinformacion.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиРецептиХрани и ястияЛайфстайлНовиниВидеоХранене при...АнкетиДиетиАлт. медицинаСнимкиСъставкиЛеченияФизиологияИсторияБотаникаЕ-тата в хранитеСпортИзследвания