Суровите яйца имат мощни антиоксидантни свойства
Суровите яйца са отличен източник на антиоксиданти и предпазват от заболявания на сърдечно-съдовата система, очите, белите дробове и дори рак, сочи изследване от 2011 година.
Яйцата са продукт с огромна хранителна стойност и се употребяват от древни времена както сурови, така и сготвени под различна форма. Особено ценени са от гледна точка на превантивното и терапевтично хранене.
Учените са установили, че суровите жълтъци съдържат две аминокиселини със силни антиоксидантни свойства. Това са триптофан и тирозин, които играят важна роля в предотвратяването на сърдечносъдови заболявания и рак. Триптофанът помага за производството на серотонин, отговорен за подобряване на настроението на човек, а тирозинът оказва основна роля в интегрирането на норепинефрин и допамин ( два невротрансмитера, стимулиращи бодрост и умствена дейност). В изследването се посочва още, че два сурови жълтъка съдържат антиоксиданти, които са два пъти повече от тези в една ябълка или 25 гр. боровинки.
Ползата от суровото яйце се отразява и на подобряване на зрението и защита от катаракта. Причината в това е, че жълтъкът е богат на зеаксатин и лутеин – мощни антиоксиданти, които могат да попречат за възникването на тези проблеми особено при възрастни хора.
Яйцата от кокошки, хранени с биологични храни, са по-безопасни, защото те не са изложени на пестициди от зърна. По принцип тези яйца съдържат по-голямо количество витамини А и Е, омега – 3 мастни киселини, седем пъти повече бета-каротин и по-малко количество мазнини и холестерол. Разбира се риск от заразяването със салмонела не е изключен, особено ако не е ясен и проверен източникът на яйцата. Според изследване от 2002 година едва 1 на 30 000 яйца е заразено с вируса, което намалява драстично риска от заболяването.
Суровите яйца са изключително полезни, това обаче не означава, че трябва да се заменят напълно с варените или пържените. Според специалистите здравословното разнообразие в мярка не е излишно, а дори полезно.
Преди консумиране на сурови яйца е препоръчителна консултация със специалист.
По статията работи: Велина Неделчева
Източник: properdiet.ru
Снимка: agroinformacion.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СНИЗТОП таблетки * 30 НАТУРФАРМА
ЕВТЕРПА ЯЙЧЕН ШАМПОАН 250 мл
ПРЕГНАКО ПРОТЕИН ЗА СЛЕД РАЖДАНЕ С ВКУС НА ВАНИЛИЯ БРЮЛЕ 300 гр.
ЯМАМОТО НУТРИШЪН УЛТРА ЯЙЧЕН ПРОТЕИН 700 г
ОВОРОН капсули * 48 НАТУРФАРМА
ПРЕГНАКО ПРОТЕИН ЗА СЛЕД РАЖДАНЕ С КАКАО И ВКУС НА ШОКОЛАД С ЛЕШНИК 300 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Първа част
- Щраусово яйце – характеристики и състав
- За да се пукне цирея, наложете върху него тесто от сапун и белтък
- E385 Калциево динатриев етилен диамин тетраацетат
- Памуклийка, цистус инканус, скална роза, лавдан
- Драконов плод
- Домат
- Морски копър
- Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Втора част
- Каваратаке, Кауаратаке, Кориолус, Пуешка опашка
Коментари към Суровите яйца имат мощни антиоксидантни свойства