Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Съединение в броколите и карфиола предпазва очите

Съединение в броколите и карфиола предпазва очите

Съединение в броколите и карфиола предпазва очите  - изображение

Учени от Медицинското училище към университета "Джон Хопкинс" проучили потенциала на вид оксидант и противовъзпалително растително съединение, познато като сулфорафан. То е известно като противораково съединение, което помага да се неутрализират канцерогените преди да се повредят клетките. Но техните усилия сега били насочени към защитните му ефекти върху очите.

Изследователите открили след анализиране на човешки ретинални пигментни епителни клетки, че има значително по-малко фотооксидативно увреждане, когато са изложени на ултравиолетова светлина и са третирани със сулфорафан. За специалистите това е показател, че съединението може да предпазва от настъпваща с възрастта макулна дегенерация.

Човешките лещи, изложени на сулфорафан, изпитват по-малко клетъчно увреждане, нарушения на ДНК и клетъчна смърт. В същото време съединението защитава от удебеляване на лещата, което спира преминаването на светлината. Изводът на изследователите е, че то може да предпази очната леща от оксидативен стрес като забавя образуването на катаракта.

Сулфорафанът може да се набави и по естествен път. Най-добрият източник са кълнове от броколи, които съдържат до 50 пъти повече от съединението, след това са зрелите броколи. Други зеленчуци, които са богати на сулфорафан, са брюкселското зеле, карфиолът, кейлът, рукулата. Лекото им сваряване на пара прави съединението по-усвоимо от организма. Бланширането и замразяването им унищожават ензима в броколите. Все още не е установена идеалната доза, но някои експерти я определят между 10 и 50 мг на ден.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиИсторияХрани и ястияЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаНовиниХранене при...ДиетиБотаникаЛайфстайлПсихологияСнимкиСпортОрганизацииСпециалистиПроизводителиАптекиФизиологияНормативни актовеКлинични пътекиЛеченияИзследванияЗаведения