Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Създадоха кокоши яйца с лекарство срещу заболявания като рак

Създадоха кокоши яйца с лекарство срещу заболявания като рак

Създадоха кокоши яйца с лекарство срещу заболявания като рак - изображение

Японски учени са успели да създадат генетично модифицирани кокошки, в чийто яйца се съдържа протеин, който подпомага лечението на тежки болести като рак.

Учените от Националния институт за напреднала индустриални науки и технологии имплантират гени, които да произвеждат „интерферон бета“ в клетките на кокошата сперма. Интерферон бета е вид протеин, които помага при лечението на болести като хепатит и множествена склероза.

След това материалът е използван за оплождането на яйца и създаването на кокошки. Тези кокошки наследяват специфичните гени и могат да снасят яйца, съдържащи конкретния протеин.

Безпроблемното производство на яйца с интерферон бета ще позволи по-лесното прилагане на лечение и ще намали драстично цената на медикамента, който сега струва около 888 долара.

Към момента специалистите притежават три кокошки, чиито снесени яйца съдържат лекарството. Основната им идея е продажбата на яйцата на фармацевтичния пазар, с което да се намали наполовина цената на медикамента. До този момент обаче ще мине дълъг период от време, защото в Япония се прилага стриктна регулация за чуждестранни или нови лекарствени медикаменти. Процесът за изследване и одобрение може да отнеме и години.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: dokonline.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниИсторияЗдравни съветиЛайфстайлПатологияАлт. медицинаФизиологияЛеченияАнкетиБотаникаХрани и ястияРецептиИзследванияНормативни актовеКлинични пътекиХранене при...ВидеоСнимкиДиетиСпортСъставки