Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Сънят помага на организма да се възстанови от болестите

Сънят помага на организма да се възстанови от болестите

Сънят помага на организма да се възстанови от болестите - изображение

Когато човек е болен, няма желание за храна, няма сили да се движи и единствено сънят се явява като спасение. Мислим, че защото организмът се бори с инфекцията, затова няма енергия или каквото е останало от нея, се насочва в борбата с нея. Но ново изследване твърди, че тялото ни принуждава да спим заради химична активност в клетките на нервната система.

Учени от университета в Пенсилвания изучили простата нервна система на кръгли червеи, за да покажат как една клетка може да промени реакцията на цялото тяло към болестта. Паразитите са от вид, живеещ в човешките черва.

По време на заболяване клетките са под стрес, а организмът изпада в сънливост и кара човек да заспи, за да се възстановят те от напрежението. Специалистите открили в червея една нервна клетка, наречена алфа-липоева киселина, която освобождава група от химикали, които изпращат сигнали между мозъчните неврони.

Алфа-липоевата киселина подпомага производството на енергия в организма и действа като мощен антиоксидант. Той може да помогне при лечението на увреждания на нервите, да предпази черния дроб или да забави развитието на болестта на Алцхаймер.

Основният освободен химикал - FLP-13, провокира сън като спира дейността си в клетките на нервната система, които помагат на организмите да се събудят. Изследователите анализирали генетичните мутации, за да определят кои гени карат червеите да заспят, когато химическото вещество се освобождава в тялото.

Червеите с мутации, които не притежават рецепторни протеини върху клетъчните повърхности, наречени DMSR-1, не стават сънливи в отговор на FLP-13. Това показва, че DMSR-1 е от съществено значение за провокирането на съня.

Учените искат да проучат дали сънливостта, предизвикана от заболяване при хора и бозайници, се задейства чрез подобен механизъм. Това може да бъде стъпка към разработването на медикаменти за лечение на умора при хора, свързана с болест или други състояния.

В друго изследване учени проучили как сънят помага в борбата с инфекциите чрез изучаване на плодови мухи. Те ги заразили със Serratia marcescens или Pseudomonas aeruginosa бактерии, като една част от тях лишили от сън, а останалата не. Мухите, които имали възможност да спят, били в състояние да оцелеят по-дълго след вкарването на бактериите. Също така били по-способни да ги изчистят от телата си. Изводът от проучването е, че сънят има положителен ефект върху имунния отговор на организма.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dailymail.co.uk
Снимка: shutterstock.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниИсторияДиетиМикробиологияЗдравни съветиЛюбопитноНормативни актовеСпециалистиАлт. медицинаИзследванияЛеченияХранене при...ОрганизацииСнимкиКлинични пътекиТестовеЛайфстайлПсихологияФизиологияБотаникаНаправления в медицинатаСпортВидео