Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Съсипаната нервна система разболява целия организъм

Съсипаната нервна система разболява целия организъм

Съсипаната нервна система разболява целия организъм - изображение

Честа причина за влошеното здраве на организма е съсипаната нервна система.

Резките промени в настроението и в поведението не са просто проява на несериозност, а могат да сигнализират за развиващо се заболяване. Болестите често контролират нашите емоции, като ни карат да бъдем ту раздразнителни, ту тъжни, ту прекалено весели.

По това какви чувства ни вълнуват, може да се предположи и кое в организма ни не функционира добре.

Главният мозък е "центърът за управление" на всички системи в организма. Понятието "психосоматика" ("Психо"- душа, " сома"- тяло), означава зависимостта на развитието на тази или онази болест от нервното напрежение и стресовите ситуации, които преживяваме. Например специалистите смятат, че в 60% от язвите на стомаха и 30% от инфарктите на миокарда се " заработват" изключително на нервна почва.

Има обаче и обратна връзка - соматопсихическа, когато в началото си болестта сигнализира с неочаквани изблици на различни емоции и смяна на настроението.

Ако принципно сдържан човек внезапно става малодушен, просълзява се пред екрана по време на филм, започва да си подсвирква и да изпада в несвойствено по-рано умиление, налице са признаци за съдови проблеми. Спазмите на съдовете или нарушението на тяхната проходимост, водят до хипоксия на тъканите, в това число и на мозъчните. Нарушението на храненето на мозъчните участъци, отговорни за емоциите, дава и такова понижение на контрола над настроението.

Екзалтацията и невъзможността да се владеят емоциите на неподходящи места са признак за ендокринни разстройства, нерядко свързани с нарушението на производството на полови хормони и хормони на щитовидната жлеза, което предизвиква трескаво състояние дори у най-възпитаните хора. Същото важи и за внезапното избухване за незначителни неща.

Сдържаният и спокоен човек, който изведнъж е започнал често да избухва, е добре да изследва сърцето си.

 Когато се забелязва повишена мнителност, гнусливост, придирчивост и капризи при хранене, това може да означава начало на проблеми със стомаха и дванайсетопръстника.

Засилена обидчивост и желание да обиждат, да се заяждат с близките, са характерни при развитие на болести, свързани с черния дроб и жлъчката.

Прекалената разговорливост и дори досадно поведение в общуването, когато човек става многословен и прекалено разпилян в приказките плюс повишен апетит нерядко са сигнал за развитие на захарен диабет.

Активният, енергичен човек изведнъж става вял, посред бял ден го връхлитат пристъпи на умора, в настроението му преобладават унили нотки, започва да капризничи като малко дете - това често се проявява при възпалителни процеси на бъбреците.

Изблиците на раздразнителност без причина, злобните, отмъстителни нотки в настроението нерядко сигнализират за хроничен болков синдром, например при проблеми с гръбнака или костите.

Ако открит и контактен човек изведнъж става подозрителен, злопаметен, потаен, възможно е да развива скрит гноен процес. Много чисто виновни за това са нелекувани кариеси, плеврити.

Още по темата:

3.3, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпециалистиЛюбопитноФизиологияИсторияНовиниЗдравни съветиХранене при...ЛайфстайлНаправления в медицинатаСпортЛеченияБотаникаДиетиМедицински изследванияНормативни актовеОрганизацииСнимкиКлинични пътекиЗаведенияПсихологияТестовеИнтервютаСоциални грижиОбразованиеАлтернативна медицина