Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Съставът на водата оказва влияние върху здравословните качества на чая

Съставът на водата оказва влияние върху здравословните качества на чая

Съставът на водата оказва влияние върху здравословните качества на чая - изображение

Изследователи от Центъра за сетивна оценка към университета „Корнел“ решили да проверят кой тип вода допринася повече за здравето, когато се използва при приготвянето на чай. По време на тестовете участниците дали своето предпочитание за зелен чай, направен с чешмяна вода, отколкото за същия, приготвен с бутилирана. Това било така заради по-сладкия вкус.

„Но когато се накисва в бутилирана вода, зеленият чай съдържа близо 2 пъти по-голямо количество от антиоксиданта епигалокатехин галат (EGCG), което го прави по-горчив от чая, приготвен с вода от чешмата“, коментира Робин Дандо, доцент по наука за храната в Корнел. Допълва, че ако пием зелен чай заради здравословните му качества, трябва да използваме бутилирана вода, а ако го консумираме за удоволствие – чешмяната вода е по-добра за тази цел.

Същият тест с черен чай не довел до желания резултат, защото за доброволците било много трудно да определят разликите между черния чай, приготвен с вода от чешмата, и този, направен с бутилирана.

Дандо смята, че естествените минерали като калций, желязо, мед, магнезий и натрий, които се намират в чешмяната вода, са вещества, които водят до по-ниски нива на EGCG в зеления чай. „Бутилираната вода, в която са филтрирани калцият и магнезият, а концентрацията на желязото е понижена, е в състояние да извлече по-ефективно епигалокатехин галат“, твърди изследователят.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноХранене при...Храни и ястияЛайфстайлЗдравни съветиНовиниВидеоСнимкиСпорт и туризъмИсторияДиетиРецептиФизиологияНормативни актовеСпортАлт. медицинаБотаникаПроизводителиЛеченияОрганизации