Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Състоянието на чревната флора влияе на възстановяването на пациенти от инсулт

Състоянието на чревната флора влияе на възстановяването на пациенти от инсулт

Състоянието на чревната флора влияе на възстановяването на пациенти от инсулт - изображение

Нарушенията на бактериалната среда в червата, така наречения микробиом, не оказват влияние само на храносмилането. Учени установиха, че влошеното състояние на чревната флора може да повлияе на възстановяването на пациентите с инсулт.

Изследователи от Медицинския факултет на университета в Западна Вирджиния се заинтересували как червата въздействат на мозъка и обратното. Алисън Брикачек и Кандис Браун представили своите констатации на Международната конференция за инсулта. Предишни проучвания загатвали за непосредствените ефекти, които един инсулт може да има върху микробиома. Брикачек, Браун и техни колеги предизвикали състоянието при животни и сравнили чревните им флори с тези на модели, които били здрави. Правили проверките на 3, 14 и 28 дена след настъпването на инсулта.

Специалистите установили, че семейство бактерии Bifidobacteriaceae било по-слабо изявено в болните животни на 14-ия и 28-ия ден, отколкото при здравите. Видът Bifidobacterium е обичайна съставка в киселото мляко и пробиотиците. Той поддържа здравето на храносмилателната система и се свързва с по-добри резултати при пациенти с инсулт.

Екипът учени открил, че съотношението на един тип бактерии – Firmicutes, към други – Bacteriodetes, е по-високо при животните след инсулт. След 14 дни съотношението в експерименталната група е почти 6 пъти по-високо, отколкото в контролната група. След 28 дни съотношението спаднало, но било все още 3 пъти по-голямо. Наличието на високо съотношение Firmicutes:Bacteriodetes може да е заради връзката със затлъстяването, възпаление и диабет.

Изследвайки как инсулта може да наруши чревната флора, специалистите от Западновирджинския университет установили, че инсултът може да предизвика чревни аномалии. При здрави представители тъканите в червата приличат на подредена колония от корали, които всъщност са власинки като малки изпъкналости, които увеличават повърхността на чревната стена и умножават количеството на хранителните вещества, абсорбирани от нея.

При болните животни, прекарали инсулт, тъканта на червата изглеждала разбъркана дори и след един месец след настъпването на състоянието. „Има по-малко пространство между власинките, което не позволява на хранителните вещества да се движат наоколо“, казва Брикачек. Лошата циркулация може да доведе до по-трудно възстановяване след инсулта, защото увеличаването на „лошите“ бактерии означава отрицателен ефект върху мозъчната функция и поведението.

„Ако се окаже, че червата имат влияние върху възстановяването на мозъка, може би нашето лечение на инсулт трябва да се фокусира не само върху мозъка“, коментира специалистът. Някои бактерии в червата произвеждат късоверижни мастни киселини, които засягат мозъчната функция. Едни от тях са „добри“, други са „лоши“. „Ако бактериите, които произвеждат някои от негативните късоверижни мастни киселини, се размножават, това може да има отрицателен ефект върху мозъчната функция“, допълва Браун.

Следващата стъпка на изследователите е да проучат по-задълбочено чревните промени. Точно както кръвно-мозъчната бариера изолира мозъка от кръвта, циркулираща другаде в тялото, така бариера уплътнява червата от заобикалящото ги. Браун и Брикачек искат да разберат как нарушаването на чревната бариера може да засегне централната нервна система.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиСнимкиВидеоХранене при...ТестовеАлт. медицинаЗдравни проблемиИсторияКлинични пътекиЛайфстайлЛеченияЗаведенияИзследванияБотаникаДиетиФизиологияОрганизации