С токсичните си съставки дъвките довеждат до опасни заболявания
Статистиката на това изследване не характеризира всички хора, но 90% от тях дъвчат дъвка всеки ден, а много използват повече от една на ден. Разсъждавайки за многото химикали, с които хората са в контакт ежедневно, ще бъде интересно да се разбере списъка на съставките на дъвката и по-важното - да се разбере дали те са съвместими със здравето ни. Колко често хората обръщат внимание на списъка на съставките върху опаковката на една дъвка и ако обръщат, запознати ли са с тези вещества? Възможно ли е една опаковка от дъвка да е по-канцерогенна от пакет цигари? Както ще видим по-нататък, дъвката съдържа някои от най-токсичните вещества, които могат да влязат в организма.
Ето списък на компонентите на дъвката в няколко от най-популярните марки:
- сорбитол, ксилитол, манитол, малтитол;
- дъвкателна база;
- глицерин;
- естествени и изкуствени аромати;
- хидрогенирано кокосово масло и нишесте;
- аспартам - ацесулфам;
- соев лецитин;
- оцветители (титанов диоксид);
- технически ионол;
- ябълчена и лимонена киселина.
Съставка номер 1 - дъвкателната основа. Опитайте се да си представите, че някой ви предлага: "Искате ли да подъвчете парче от автомобилна гума или пластмаса?". Със сигурност учтиво ще откажете и ще препоръчате това лице да бъде прегледано от специалист. А дъвкателната основа е смес от еластомери, пластификатори, пълнители и смоли. Някои от другите съставки, които влизат в микса - поливинил ацетат, който често се нарича "лепилото на дърводелеца" или просто лепило ПВА. Парафинът е друга съставка, която е страничен продукт от преработката на нефт. Безопасно ли е да се дъвчат пластмаса, нефт и каучук? Когато дъвчете дъвка тези вещества могат лесно да намерят пътя си в организма ви.
Съставка номер 2 - аспартам. Споровете около това вещество не спират. Това е едно от най-токсичните вещества, които могат да попаднат в организма ви. Корупцията и подкупите са основната причина този химикал да има търговска употреба. Аспартамът е свързан с най-тежките заболявания на главния мозък, включително болестта на Алцхаймер и амиотрофична латерална склероза. Също така той е доказан причинител на болести като диабет, множествена склероза, астма, затлъстяване, и много други. Аспартамът е включен в редица диетични храни, въпреки способността му да причини дългосрочно затлъстяване, поради високата киселинност. Това е иксайтотоксин, причиняващ свръхвъзбудимост на невроните и последващото им унищожение.
Съставка номер 3 - хидрогенирано кокосово масло и нишесте. Хидрогенирането е химически процес, който добавя водород към въглерода с двойна връзка. Целта е да се удължи срока на годност на продукта, като превръща маслото в субстанция, много напомняща пластмаса. Този процес също така създава транс-мазнини, особено вредни за здравето.
Съставка номер 4 - оцветител титанов диоксид. Титановият диоксид - наночастици, които са част от компонентите на слънцезащитни продукти, както и други продукти за здравето, включително синтетични хранителни добавки. Ново проучване стига до предположението за канцерогенния ефект на веществото. Хората обаче доказано се привличат от цветни неща.
Съставки под номер 5 - сорбитол, ксилитол, манитол, малтитол. Това са алкохоли, направени от захар, но толкова много химически променени, че се считат за несъдържащи захар. Обикновено продукт, чиято структура е променена, за да стане "по-добър", не е полезен за здравето. Някои дори твърдят, че тези продукти са много по-вредни от захарта и стимулират затлъстяването. Други странични ефекти на тези вещества включват коремна болка и диария.
Дъвки и храносмилане
Всеки път, когато дъвчете дъвка, мозъкът ви се заблуждава, смятайки, че вие приемате храна. Така той изпраща сигнали до стомаха, задстомашната жлеза и други храносмилателни органи, за да се подготвят за "храната". Слюнчените жлези и панкреасът започва да произвежда ензими, необходими, за да смилат храната. Постоянното отделяне на ензими води до факта, че процесът се забавя. Това пречи на тялото да усвоява храна, когато реално се яде.
Алтернативни освежители на дъха
Една добра алтернатива е масло от мента. Една капка от него е достатъчна, за да освежите дъха си. Има и други органични масла, които помагат за това.
В дъвката няма нищо полезно. Тази наситена с химикали субстанция не помага на здравето на зъбите или на цялото тяло. Не вярвайте на бляскавите реклами. Всичките пет компонента, обсъдени по-горе, довеждат до нарушения на органи и заболявания. Вие не трябва да предприемате риска само за свеж дъх. Може би в бъдеще ще се докаже, че дъвченето на дъвка е толкова токсично, колкото и пушенето.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Лекарства, увреждащи черния дроб
- Диета №4 - при хронични чревни заболявания
- Трънка
- Кока
- Чия, чиа
- КП № 265 ФИЗИКАЛНА ТЕРАПИЯ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ ПРИ БОЛЕСТИ НА ОПОРНО-ДВИГАТЕЛЕН АПАРАТ
- Юка
- Ароматна кализия
- Жълт минзухар, Пролетен минзухар, Качутка
- КП № 56 ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА БОЛЕСТИ НА ЧЕРЕПНО-МОЗЪЧНИТЕ НЕРВИ (ЧМН), НА НЕРВНИТЕ КОРЕНЧЕТА И ПЛЕКСУСИ, ПОЛИНЕВРОПАТИЯ И ВЕРТЕБРОГЕННИ БОЛКОВ И СИНДРОМИ
Коментари към С токсичните си съставки дъвките довеждат до опасни заболявания