Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно Знаете ли, че... Термично обработените моркови могат да причинят алергична реакция

Термично обработените моркови могат да причинят алергична реакция

от 28 сеп 2020г., обновено на 04 окт 2024г.
Редактор: Даниела Пройчева
Термично обработените моркови могат да причинят алергична реакция - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Консумацията на сурови моркови предизвиква алергична реакция при много хора. Новото откритие на учените е, че и термично обработените моркови също не са безопасни. Екипът, стигнал до него, е от университета в Бейрут, Ливан.

Алергенът Dau c 1 е с напълно безопасна структура, когато претърпи обработка с висока температура. Проблемът идва оттам, че когато тя спадне, алергенът възстановява първоначалната си структура. Цялото изследване на експертите е публикувано в списание "Molecular Nutrition & Food Research".

проф. Д-р Биргита Вьорл, учен, жена, компютърПроф. д-р Биргита Вьорл от изследователския екип по биохимия към Бейрутския университет пояснява: „Резултатите от проучването ни ясно показват, че хората, които по принцип са алергични към моркови, трябва да ги избягват под всякаква форма. Термичната им обработка не разрушава, или ако го прави, то е в малка степен, протеиновата структура, която може да отключи алергична реакция.“

Авторът на изследването Теса Джейкъб добавя, че рискът при пациенти с алергия не се крие само в консумацията на пресни или консервирани, но и на сготвени моркови.

Алергенът Dau c 1 в морковите

Естественият алерген в моркова Dau c 1 представлява комбинация от няколко, сходни по структура, протеина. По време на лабораторния експеримент тези така наречени изоалергени се произвеждат по отделно в бактерии. Учените изследват както комбинацията от протеини в естествения Dau c 1, така и отделно произведените и изолирани изоалергени, като ги подгряват до 95°С. Целта им е да проследят какви промени ще настъпят в тях при нагряване и охлаждане.

Резултатът от анализа разкрива, че и естествената комбинация в алергена, и почти всички изолирани по отделно изоалергени продължават да представляват риск за алергичните хора дори след охлаждане до 25°С. Въпреки нагряването преди това, антителата в организма на алергичните пациенти все още предизвикват обратна реакция. В някои от случаите силата на реакцията е по-малка, но като цяло разликите със и без нагряване са незначителни.

Теса Джейкъб уточнява, че за първи път изоалергените на Dau c 1 са подложени на толкова многобройни и задълбочени анализи. Разглеждането поотделно на всяка сходна молекула се оказва много важно при определяне кои конкретни изоалергени отключват алергична реакция при създадените лабораторни условия.

Структурата на алергена в моркова е устойчива на температурни разлики

Резултатите от анализите са категорични: структурата на алергена в моркова е достатъчно стабилна и не се повлиява от промените в температурата. От значение е също така киселинността. Експертите са силно заинтригувани от стойността на pH, която е 3. Такава е киселинността в стомаха след прием на храна. В условията на тази киселинност и нормална стайна температура, поне няколко епитопа биха оцелели, след като са били подложени на термична обработка. Епитопите са молекулни субструктури, благодарение на които имунната система на алергичните хора разпознава съответния алерген и които позволяват на тялото да отключи алергична реакция.

По време на изследванията върху изоалергените на алергена Dau c 1 учените прилагат основно ЯМР спектроскопия и спектроскопия на базата на кръгов дихроизъм. За други специфични аналитични дейности екипът получава съдействие от института “Paul Ehrlich“ в Ланген и компанията „Nano Temper Technologies“ в Мюнхен.

Източник:

eurekalert.org, University of Bayreuth
Снимки: pixabay.com, University of Bayreuth/Christian Wissler

Още по темата:
  • Сок от моркови прочиства организма Сок от моркови прочиства организма
  • Британски учени: Морковите съдържат естествени химикали с мощни противоракови свойства Британски учени: Морковите съдържат естествени химикали с мощни противоракови свойства
  • Болки в ставите - опитайте с моркови Болки в ставите - опитайте с моркови
  • Моркови за здрави стави Моркови за здрави стави
4.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ПРОВИОТИК за деца саше * 10
34.04лв. / 17.40 €

ПРОВИОТИК за деца саше * 10

Термолабилни
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ДЕЦА ПРЕМИУМ желирани таблетки * 90
75.79лв. 64.42лв. / 32.94 €

АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ДЕЦА ПРЕМИУМ желирани таблетки * 90

ПРОМО
ХИП БИО МОРКОВИ С КАРТОФИ 125 г
3.70лв. / 1.89 €

ХИП БИО МОРКОВИ С КАРТОФИ 125 г

АЛАЙВ ГАРДЪН ГУДНЕС МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ЖЕНИ таблетки * 60 NATURE'S WAY
68.56лв. 58.27лв. / 29.79 €

АЛАЙВ ГАРДЪН ГУДНЕС МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ЖЕНИ таблетки * 60 NATURE'S WAY

ПРОМО
ЕТЕРИКА МАСЛО ЗА СЛЪНЧЕВ ЗАГАР ЗА ЛИЦЕ И ТЯЛО 125 мл
21.80лв. / 11.15 €

ЕТЕРИКА МАСЛО ЗА СЛЪНЧЕВ ЗАГАР ЗА ЛИЦЕ И ТЯЛО 125 мл

ГАРДЪН ОФ ЛАЙФ СУРОВ ПРОБИОТИК КОЛОН КЕЪР капсули * 30
141.60лв. / 72.40 €

ГАРДЪН ОФ ЛАЙФ СУРОВ ПРОБИОТИК КОЛОН КЕЪР капсули * 30

Безплатна доставка за България!

Коментари към Термично обработените моркови могат да причинят алергична реакция

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Термично обработените моркови могат да причинят алергична реакция
    www.framar.bg 
    на 04 November 2025 в 02:31
    Коментирайте "Термично обработените моркови могат да причинят алергична реакция"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Знаете ли, че...
  • Гарнитура от задушени моркови с чесън, риган и лимон
  • Салата от моркови, цвекло и целина
  • Салата от моркови, ябълки и червено цвекло с лимонов дресинг
  • Правете "възкресяващ" ставите компрес с моркови по рецепта на Петър Димков
  • Салата от бяла ряпа и моркови с чесън и копър
  • Печени моркови с чесън и пармезан
  • Хляб с ананас и моркови
  • Салата от моркови, ряпа и ябълки
  • Как да направим хартиени моркови за декорация
  • Гарнитура от киноа
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
УротропинУротропин

Уротропин

от 03 ное 2025г.Прочети повече
Вируси може да са причина за множествената склероза и деменциятаВируси може да са причина за множествената склероза и деменцията

Вируси може да са причина за множествената склероза и деменцията

от 03 ное 2025г.Прочети повече
Педофилите не търсят помощ и лечение заради страх и стигмаПедофилите не търсят помощ и лечение заради страх и стигма

Педофилите не търсят помощ и лечение заради страх и стигма

от 03 ное 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 3 дни, 15 часа и 28 мин.

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 13 дни, 11 часа и 40 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

НИЗОРАЛ крем 15 г

ГРОЗДОВИ СЕМКИ НА ПРАХ 200 г ЗДРАВНИЦА

ИБУПРОМ СПРИНТ капсули 200 мг * 10

СЛАДКА СТЕВИЯ - НАТУРАЛЕН ПОДСЛАДИТЕЛ НА ПРАХ 200 г ЗДРАВНИЦА

БЕГОБАНО САПУНЕНА ГЪБА * 24

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

АВИРОН РАПИД таблетки 360 мг * 24

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 03 ное 2025г. в 16:18:16

ПРОПРАНОЛОЛ АКТАВИС таблетки 20 мг * 50 ТЕВА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 03 ное 2025г. в 16:17:44

ВИЗИХЕЛП унгвент 15 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 03 ное 2025г. в 16:16:25

БРОНХО - ВАКСОМ ЗА ДЕЦА прах за перорален разтвор 3.5 мг * 10 OM PHARMA

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 03 ное 2025г. в 16:15:46

ДЖЕЙМИСЪН ПРОБИОТИК 10 капсули * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 03 ное 2025г. в 16:14:58
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival