Начало Здравна медиа Любопитно Психология Три варианта, с които да манипулираме хората

Три варианта, с които да манипулираме хората

Три варианта, с които да манипулираме хората - изображение

В живота нещата се случват по начина, по който искаме или по начина, по който някой друг ни наложи. За да бъде човек доволен, е нужно време, правилен и деликатен подход и опит, с които може да влияе на хората и на ситуациите около него, както и на очакваните резултати.

Запознайте се с три лесни варианта, скоито да накарате някого да прави или казва това, което ви се иска:

Повтаряйте често името на човека. Честото повтаряне на първото име на събеседника ви в разговор, наистина прави впечатление. На подсъзнателно ниво това означава, че сте искрени и се интересувате от него, от конкретната тема. По този начин се създава положителна нагласа към вас. Това е първата стъпка да го убедите в това, което искате да направите и съдействието ще бъде по-лесно.

Представете ситуацията по начин, в който крайното решение сякаш зависи от другия. Изрази като "трябва да направиш", "задължително трябва да" могат да отблъснат събеседника. Настояването може да предизвика обратен ефект. Ситуацията се променя, ако предразположите събеседника си с израза: "всичко зависи от теб/вярвам в теб, че ще се справиш, но би било добре да ...". По този начин човекът отсреща остава с впечатлението, че сам взима решението, по своя воля, а не под нечие влияние или указ.

Обяснете защо, обосновете се. Заповедите и наставленията се не приемат добре от никого. Това е и една от причините някои хора да бъдат накарани да следват определени инструкции. Когато човек обясни причините увеличава шанса си да получи съгласие и разбиране. Човекът срещу вас ще оцени честността и обективността. Това ще спечели уважението и доверието на отсрещната страна.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Motivational tips

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитно