Здравословни ползи от консумацията на сушени ябълки
Сушените плодове са лесен и удобен начин за достигане на препоръчителния дневен прием на витамини и минерали. Сушените ябълки са сред популярните плодове, които могат да се консумират всеки ден. Но дали те са наистина здравословни? И какви са ползите от сушените ябълки за цялостното благосъстояние на тялото?
Ползи за здравето от сушените ябълки
Някои хора имат погрешно схващане, че сушените плодове не са толкова здравословни, колкото пресните. Това е мит, който наистина трябва да бъде разбит, тъй като изсушените ябълки също предлагат много ползи за здравето.
Консумацията на сушени ябълки поддържа чувството за ситост
Едно от предимствата на сушените ябълки е, че съдържа голямо количество както разтворими, така и неразтворими фибри. Половин чаша от изсушените плодове предоставя приблизително 3-4 грама диетични фибри, достатъчни да покрият 13-20% от дневните нужди.
Приемът на фибри поддържа чувството на ситост, като предотвратява скокове в нивата на кръвна захар след хранене. Те също така помагат да се изхвърлят токсините и вредните бактерии от червата.
Сушените ябълки съдържат витамини от група В
Сушените ябълки съдържат два основни витамина от група В, които насърчават енергийния метаболизъм, подобряват хормоналния баланс и подхранват мозъка. Те са пантотенова киселина (витамин В5) и пиридоксин (витамин В6).
Пантотеновата киселина е отговорна за подпомагането на тялото в процеса по превръщане на храната, която се консумира, в енергия. Тя е жизненоважна и при производството на хормони. Сушените ябълки съдържат приблизително 3% от препоръчителния дневен прием на витамин В5.
Пиридоксинът ускорява метаболизма на тялото и участва в процеса по създаване не невротрансмитери. Невротрансмитерите представляват химически предаватели в мозъка, които подобряват реакцията и функцията на мозъка. Сушените ябълки могат да покрият около 6% от препоръчителния дневен прием на витамин В6.
Консумацията на сушените ябълки подобрява клетъчното здраве
Сушените ябълки са богат източник на антиоксиданти, особено полифеноли. Това са вещества, които помагат човешкия организъм да се пребори с уврежданията на клетките, причинени от свободните радикали.
Свободните радикали представляват молекули и атоми, отделяни от вещества като замърсители на въздуха, пестициди, алкохол и пържени храни. Те се абсорбират от тялото и причиняват увреждане на клетките чрез процес, известен като окисляване. Това означава, че свободните радикали поемат електроните, намиращи се в клетката, оставяйки я с увредени протеини, мембрана и ДНК.
Полифенолите помагат на увредените клетки да се регенерират. Те могат да неутрализират свободните радикали, като заместят липсващите електрони. Полифенолите също помагат за намаляване на броя на свободните радикали, които попадат в организма.
Едно от предимствата на сушените ябълки е, че подобрява нивата на полифеноли в организма. Антиоксидантите, отделяни чрез консумацията на сушени ябълки, помагат на клетките да се справят с последиците от клетъчното увреждане.
Сушените ябълки увеличават приема на минерали
Минералите са жизненоважно за нормалното функциониране на човешкия организъм. Някои хора могат да бъдат изненадани, когато разберат, че сред предимствата на сушените ябълки е тяхното минерално съдържание. Те съдържат ключови минерали, които могат да допринесат за цялостното здраве и благополучие:
- Калий – Половин чаша сушени ябълки съдържа приблизително 4% от дневните нужди от калий. Минералът е жизненоважен за поддържането на нивата на електролити под контрол. Калият, също така, е свързан с подобрена функция на мозъка у нервната система.
- Натрий – Подобно на калия, натрият е от съществено значение за поддържане на водния баланс в тялото. Също така помага за регулиране на обема на кръвта и кръвното налягане. 40 грама сушени ябълки предоставят около 180 мг натрий, което е приблизително 8% от препоръчителния дневен прием.
- Желязо – Този минерал помага за производството на червени кръвни клетки, които служат за пренасянето на кислород в кръвта към различни части на тялото. Съдържанието на желязо в сушените ябълки може да покрие 3-8% от препоръчителния дневен прием.
Сушените ябълки също съдържат микроелементи в малки количества, като селен, мед и манган.
Редовната консумация на сушени ябълки понижава холестерола
Когато става дума за намаляване на холестерола, ябълките са плодовете, които водят класацията за най-полезни в тази област. Консумацията на една купа сушени ябълки на ден в рамките на три месеца намалява значителни нивата на холестерола. Също така изсушеният плод е богат източник на пектин, който стимулира секретирането на жлъчен сок.
dryingallfoods.com, freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
НЕЙЧЪРС ФАЙНЕСТ БИО СУШЕНИ ЧЕРВЕНИ БОРОВИНКИ 200 г
ЗОЯ БИО ИНКА БЕРИ 250 г
ДИВА СИНЯ БОРОВИНКА ЛИОФИЛИЗИРАНИ ПЛОДОВЕ НА ПРАХ 100 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
НовСУШИЛНЯ ЗА ПЛОДОВЕ FRUIT DRYER FREYA
Безплатна доставка за България!СУШИЛНЯ ЗА ПЛОДОВЕ FRUIT DRYER FRESA
Безплатна доставка за България!СУШЕНИ ПЛОДОВЕ АРОНИЯ ОТ ЕЛЕНСКИЯ БАЛКАН 100 гр.
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Диета с ябълки за 7 дни
- Ябълков оцет - лечебни свойства и приложения
- Против запек яжте накиснати във вода сушени плодове
- Ябълков сладкиш с грис
- Черни ябълки Диамант се предлагат на пазара, но никой не ги желае
- Салата от моркови, ябълки и червено цвекло с лимонов дресинг
- Сметанов кекс със сушени плодове и орехи
- Пречистете кръвта си с хрян, ябълки и вино
- Как да си захванем ябълково дръвче от семка
- Как да съхраним свежестта на ябълките през зимата
Коментари към Здравословни ползи от консумацията на сушени ябълки