Начало Здравна медиа Любопитно Екология Турски учени изобретиха екологична пластмаса от костилки на маслини

Турски учени изобретиха екологична пластмаса от костилки на маслини

Турски учени изобретиха екологична пластмаса от костилки на маслини - изображение

Истинската битка срещу пластмасата за еднократна употреба е да прекъснем нашата прекомерна зависимост от нея. Тя е обхванала всички сфери на живота ни и борбата ще изисква промяна из основи.

За щастие учени от различни научни области пренасочват вниманието си към екологично чисти алтернативи. Трима турски изследователи създали продукт от необичаен материал, който може би ще се окаже достоен заместител на пластмасата за еднократна употреба. Идеята се родила, когато Дуйгу Илмаз разказала на своите колеги, че баща й редовно поглъща костилките на маслините. Тя, Ахмед Фатих Аяс и Мехмед Емин Оз се поинтересували какъв е техния състав и установили, че съдържат целулозно вещество.

Тримата учени започнали да рециклират костилките от фабрики за зехтин в своя лаборатория и създали продукт, който подпомага устойчивото поддържане на екосистемите. Тяхната биопластмаса намалява въглеродните емисии – 1 кг от нея ги понижава с 6 кг. Изследователите вече разполагат с 3,5 т от продукта, добит от 5 т маслинови костилки.

Създаденият от тях биоматериал вече намира приложение в пакетирането на храни и в електрониката. Също така тяхното изобретение е оценено от научната общност и тримата специалисти взеха първата си награда. Те продължават да доусъвършенстват екологичната пластмаса.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: bbc.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноНовиниСнимкиСоциални грижиНормативни актовеРецептиХрани и ястияАлт. медицинаБотаника