Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Учени искат забрана на ярките коледни пайети, защото крият рискове за здравето

Учени искат забрана на ярките коледни пайети, защото крият рискове за здравето

Учени искат забрана на ярките коледни пайети, защото крият рискове за здравето - изображение

Ярките и създаващи настроение пайети и блестящи частици, които се използват като орнаменти за коледна украса, но и в козметиката и за които смятаме, че са безопасни, оказват такова въздействие на околната среда, че учени призовават за пълната им забрана. В този случай става дума за екологичния антрополог д-р Триша Фарели от Massey University в Нова Зеландия.

Голяма част от тези миниатюрни блестящи частици са направени от алуминий и полиетилен. Д-р Фарели е направила проучване затова как химическите вещества, които се отделят при унищожаването на пластмасата, нарушават хормоналния баланс в организма на живите същества, включително и на хората. Оказва се, че тези вещества са свързани с появата на рак и неврологични заболявания.

Много морски животни си хапват тези парченца пластмаса, защото ги приемат за планктон. Това често има фатални последици за тях, а в същото време тези микрочастици могат да попаднат в човешкото тяло след консумация на морски дарове. Проучване, осъществено от проф. Ричард Томпсън от Университета в Плимут показва, че във всяка трета риба, уловена във водите на Великобритания, се открива пластмаса. В световните океани има над 51 трилиона фрагмента подобни микрочастици.

Всичко това провокира Министерството на околната среда, храните и селските райони в Нова Зеландия да планира през 2018 г. забраната на всички продукти за лична хигиена и козметика, които съдържат подобни блестящи частици. Съобразявайки се с данните от изследването, местните производители ще заменят пластмасовите и алуминиеви блестящи частици с биоразградими и екологично чисти.

Д-р Триша Фарели вярва, че блестящите пайети, сърма и частици в козметичната индустрия не са сериозен проблем, но е убедена, че промените трябва да започнат при това отгоре надолу и нововъведението да се превърне в реална политика за всяка компания. „Производителите трябва да са наясно с отговорността, която имат и да използват само нетоксични и безопасни вещества в своите продукти“, категорична е тя.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: medportal.ru 

Снимка: babr24.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниЛюбопитноИсторияСпортСтатистически проучванияХранене при...АнкетиЗдравни съветиСоциални грижиСнимкиНормативни актове