Начало Здравна медиа Любопитно Екология Озоновата дупка се възстановява след забраната на химически вещества

Озоновата дупка се възстановява след забраната на химически вещества

Озоновата дупка се възстановява след забраната на химически вещества - изображение

Факт е първото пряко доказателство, че озоновата дупка се възстановява. Изследване на НАСА показа чрез директни сателитни наблюдения, че понижените нива на хлор водят до по-малко изчерпване на озоновия слой.

Измерванията на учените са показали, че след международната забрана на съдържащи хлор химични вещества, т.нар. хлорофлуоровъглероди, озонообразуването по време на антарктическата зима е с 20% по-малко в сравнение с 2005 г.

Важното в случая е, че при предишните проучвания се използва статистически анализ на промените в размера на озоновата дупка, за да се установи, че разрушаването на слоя намалява. Това е първото изследване, което работи като проверява химическия състав вътре в отвора, за да потвърди не просто по-малкото намаляване на озоновия слой, но и това, че спадът се дължи на ниските нива на CFCs.

CFCs са химични съединения, които се издигат в стратосферата, където биват разрушени от ултравиолетовото лъчение на слънцето. Хлорните атоми, които те освобождават, разрушават озоновите молекули. А озонът в стратосферата защитава живота на планетата като абсорбира потенциално вредната радиация, която е в състояние да причини рак на кожата, катаракта, да блокира имунната система и да унищожи растенията.

Да припомним, че две години след откриването на озоновата дупка в Антарктида в края на 80-те години на миналия век беше подписан Монреалският протокол, който наложи регулаторна политика по отношение на съединенията, разрушаващи озона. По-късните промени в документа напълно премахнаха производството на CFC.

Прогнозите на специалистите от НАСА са, че дупката трябва да продължи да се възстановява постепенно. Очевидно е, че забраната за употреба на химически вещества оказва благоприятно въздействие, но е твърде рано за всеобща радост, че проблемът е решен, защото за това ще са нужни десетилетия. Предполага се, че в периода 2060-2080 г. дупката ще се е смалила до миниатюрен размер.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: gearmix.ru

Снимка: commondreams.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноАлт. медицинаЛайфстайлСпортНовиниИсторияХранене при...Статистически проучванияАнкети