Начало Здравна медиа Любопитно Екология Гъсеница може да се храни с полиетиленови торбички

Гъсеница може да се храни с полиетиленови торбички

Гъсеница може да се храни с полиетиленови торбички - изображение

Случайно откритие може да се окаже спасение за природата от пластмасовите торбички и опаковки. Биологът в Института по биомедицина и биотехнология в Кантабрия Фредерика Берточини открива, че малки восъчни молци нападнали кошерите й. Когато ги изчистила и сложила в найлонов плик, след време забелязала, че той е прояден и малките гъсеници пълзят навсякъде.

Така те привлекли вниманието на учените върху себе си. В експеримент те установили, че гъсеничната ларва на Galleria mellonella, отглеждана предимно за рибарска стръв, има огромен апетит, за 40 минути успява да направи дупки в обикновена полиетиленова торбичка, а за 12 часа изяжда 92 милиграма от нея, по-бързо от всякакви бактерии и гъби. Покриването на плика със слой от мъртви гъсеници имало същия унищожителен ефект, което дава основание на специалистите да смятат, че разграждането на пластмасата става благодарение на ензим или съединение, които се съдържат в ларвите.

Според Фредерика Берточини гъсениците смилат изкуствената материя, от която са направени торбичките, и разрушават химическите връзки в нея с помощта на слюнчените си жлези или на симбиотична бактерия, която е в стомаха им. Тъй като малките молци израстват в пчелни колонии, ларвите се хранят с пчелен восък и процесът, който използват за преработката на восъка, явно е сходен с този на разграждане на полиетилена.

След като установят дали един ензим или сбор от съединения унищожават пластмасата, хората могат да произвеждат полученото вещество и да преработват тоновете боклуци безвредно. В момента полиетиленът заема като процент 40 на сто от произвежданите пластмасови изделия в Европа. Той се разгражда много дълъг период в природата и е голяма опасност за околната среда.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: asm.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноНовиниСоциални грижиСнимкиНормативни актове