Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Туршиите и техните ползи за здравето на човек

Туршиите и техните ползи за здравето на човек

от 04 ное 2016г., обновено на 05 ное 2020г.
Редактор: Вероника Събова
Туршиите и техните ползи за здравето на човек - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Зимата наближава и освен топлите дрехи, идва времето и на вкусните туршии. Зимнината в буркани, така предпочитана през студените месеци, има своите ползи за здравето. Най-полезните за здравето туршии са тези, при които ферментацията протича по естествен начин. Важно е да се отбележи, че естествена ферментация се наблюдава при храните, които са консервирани само със сол и вода без други добавки и топлинна обработка, както и че при този процес се отделят изключително полезни за човешкия организъм ензими. Това изключва част от туршиите, в които се използва оцет, олио и стерилизиране. За разлика от зимнината, която се вари, в суровата туршия качествата и витамините на зеленчуците се запазват.

Ползи от консумацията на туршия

Предполага се, че туршиите са се появили още в древността, когато са правени опити за запазване на отделни хранителни продукти за по-дълго време. Днес може спокойно да се заяви, че консервацията на храни е изиграла значителна роля в развитието на цивилизацията. Благодарение на туршията, и по-специално на киселите краставички и киселото зеле, английските моряци са се справили със скорбута.

За качествата на туршиите се спори много. Те са обявени за една от възможно най-вредните храни поради високото си съдържание на сол и степента си на киселинност, но изследвания, проведени през последните години, показват точно обратното. Резултатите разкриват, че туршията не само не е вредна за човешкото здраве, но и има редица ползи за нормалното развитие на организма. Любимата на българина зимна храна спомага лечението на артрит, язва и леки настинки.

Основно място сред полезните свойства на туршията заема фактът, че при консумирането на зимнина се засилва значително метаболизма на човек. Това е от значение при борбата с килограмите. Ферментиралите ензими, които се отделят от зеленчуците в процеса на ферментация, се усвояват много лесно от организма и подобряват функцията на червата. Дрождите, които се образуват при този процес, помагат да се намалят нивата на всякакви захари и дава възможност организмът да усвои храната и да я обработи по-лесно и по-добре. Млечно-киселите бактерии, които се съдържат във всяка туршия, имат уникалното свойство да предотвратят трансформирането на чревните ензими в канцерогенни.

Според специалисти туршиите съдържат значително количество омега-3 мастни киселини. Всички сме запознати с огромната полза за организма от тях. Те подобряват зрението и повишават концентрацията, подсилват имунитета, а също така имат противовъзпалителен ефект. За туршията е известно също, че е естествен пробиотик, който осигурява чревна перисталтика, бори се с налични гъбични инфекции и подсилва храносмилателната система.

Също така редица изследвания показват, че ферментиралите зеленчуци съдържат повече витамини, отколкото суровите. Има се предвид домашно приготвените зимнини. Тези, в чиито състав е включен чесън, пък са изключително подходящи в борбата с настинките през зимните месеци.

Както самите продукти, така и маринатата от туршията, оказва своето благотворно действие на организма. Тя съдържа изключително голямо количество електролити, които са важни за водно-солевия баланс на организма. В нея се съдържа калий, който възпрепятства появата на мускулни спазми след тренировка, без да насища организма с излишни въглехидрати. При някои хора маринатата от туршия действа разхлабващо, което способства за намаляване на теглото.

 

Снимка: pixabay.com

5.0/5 1 оценка

Коментари към Туршиите и техните ползи за здравето на човек

От сайта (2) От форума
Напиши коментар 2 коментара
  1. www.framar.bg отговаря
    www.framar.bg отговаря 
    на 02 November 2020 в 22:38

    Мариана Николова

    Здравейте,вчера на изследвания ми излезе желязо в кръвта 30,а нормата е 6-26.Мога ли да хапвам туршия,тъй като спирам много от храните,за да се намали нивото на Fe.И да ми препоръчате какво всъщност мога да ям,за да спадне нивото?Благодаря предварително!

    Здравейте! Зависи какво съдържа туршията - ако например е от цвекло, то е много богато на желязо.

    Няма храни, които да понижават нивата на желязо в организма. Трябва да спазвате режим на хранене, свързан с избягването на храни, богати на желязо.

  2. Мариана Николова 
    на 30 October 2020 в 22:12

    Здравейте,вчера на изследвания ми излезе желязо в кръвта 30,а нормата е 6-26.Мога ли да хапвам туршия,тъй като спирам много от храните,за да се намали нивото на Fe.И да ми препоръчате какво всъщност мога да ям,за да спадне нивото?Благодаря предварително!

СТАТИЯТА е свързана към

  • Грижа от природата
  • Джардиниера – италианска туршия
  • Кимчи - зеле по корейски
  • Включете туршия в менюто си, за да подобрите храносмилането
  • Рецепти за туршия със зелен боб
  • Облекчете дискомфорта в стомаха със сок от кисели краставички
  • Консервиране на прясно зеле с дюля, хрян и царевица
  • Зеленчуково асорти за зимата
  • Туршия от зеле и моркови с лук
  • Цветно зеле по корейски

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Лекарство или хранителна добавка за подсилване на апетита на човек на 81 години

преди 228 дни, 18 часа и 5 мин.

Коланол може ли да се пие от човек с гастрит?

преди 249 дни, 10 часа и 43 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Запушен нос след прекарано вирусно заболяване

преди 1 дни, 17 часа и 42 мин.

Конкор след поставяне на байпас

преди 8 дни, 4 часа и 22 мин.

Сулфатиазол, сулфатиацол /сулфаметилтиазол, ултрасептил, новосептал, неодисептал/ 99 % на прах.

преди 10 дни, 15 часа и 58 мин.

Как да разбера дали съм била осигурена за общо заболяване и майчинство

преди 17 дни, 17 часа и 38 мин.
Всички

АНКЕТА

Трябва ли да има аптеки в селата и малките населени места?

Виж резултатите

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах