Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Тютюнопушенето може да увреди слуха

Тютюнопушенето може да увреди слуха

Тютюнопушенето може да увреди слуха - изображение

Пушачите прибавят още една опасност за своето здраве чрез вредния си навик. Проучване, направено от учени от Националния център за обществено здраве и медицина в Япония, показва, че при тях се увеличава риска от загуба на слуха.

Изследването е проведено сред 50 000 доброволци в продължение на 8 години. Специалистите анализирали данни от годишни здравни прегледи, които включват аудио тестове и въпросник за начина на живот. Експертите взели предвид при изследването на степента на загуба на слуха броя на изпушени цигари на ден и статуса на участниците – дали са настоящи или бивши пушачи, както и дали изобщо са палили цигара някога. Учените наблюдавали увеличен риск от оглушаване при настоящи пушачи дори при промяна на факторите, включително излагането на шум по време на работа. Те открили, че връзката между тютюнопушенето и високочестотната загуба на слуха е по-силна, отколкото между вредния навик и нискочестотното оглушаване.

Изводът е, че колкото повече цигари на ден пуши човек, толкова повече се повишава опасността от загуба на слуха с висока и ниска честота. В същото време рискът намалява в рамките на 5 г. след спиране на тютюнопушенето.

Резултатите от изследването представляват сериозни доказателства заради големия размер на извадката, обективната оценка и дългия период на проучване. Те убеждават, че пушенето е причина за оглушаване и подчертават необходимостта от контрол на тютюнопушенето, за да се предотврати или забави то.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: economictimes.indiatimes.com
Снимка: wsbuzz.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноСнимкиХранене при...ФизиологияИнтервютаНовиниКлинични пътекиЛеченияЛайфстайлОрганизацииСоциални грижиИсторияОбразованиеИзследванияВидеоАнкетиПсихологияСтатистически проучванияТестовеБотаникаПроизводители