Начало Здравна медиа Любопитно Отслабване и спорт Тялото не може да отслабне повече от 30% само със спорт, независимо от натоварването

Тялото не може да отслабне повече от 30% само със спорт, независимо от натоварването

Тялото не може да отслабне повече от 30% само със спорт, независимо от натоварването - изображение

Темата за отслабването, метаболизма и спорта е стара колкото света и много проучвания са правени върху нея. Като мнение се е наложило, че активното движение и потене във фитнеса е най-сигурният начин да се отърве човек веднъж завинаги от излишните килограми. Без да омаловажават и подценяват голямата роля на физическото натоварване, учени от няколко университета от различни градове – Маастрих, Лондон и Ню Йорк, доказват със своите изследвания и проучвания, че енергията, която приема тялото, 100% идва от храната, а чрез спорт се горят до 30% и това е максимумът, колкото и да се увеличава активността.

Метаболизмът представлява многобройни биохимични процеси, които държат органите, клетките и цялото тяло живи. Той трябва да има в наличност здравословно количество енергия, която е необходимо да изразходи равномерно за деня . Добре функциониращият метаболизъм работи нито прекалено бавно, нито прекалено бързо. Ако остане неизразходена енергия, тя отива в резерв и се трупа.

Ако само 30 на сто от енергията се гори със спорт, това означава, че човек не може да контролира колко калории ще изгори. Но може да влияе чрез приемането на храната колко калории да поема. Между 60 и 80 на сто от тях са нужни за основните метаболитни функции на тялото, например кръвообращение и дишане, 10% са за храносмилането и разпределянето на приетите вещества. Оставащите между 10 и 30% са за физическата активност. Последните проценти не се увеличават, ако увеличим натовареността или продължителността на спортуването.

Един интересен експеримент потвърждава това твърдение. Изследователи от “Хънтър колидж“ в Ню Йорк са наблюдавали племе ловци от Танзания. Те били непрекъснато в движение, за да оцеляват, постоянно ловували и обикаляли. Учените сравнили показателите им с тези на средностатистическия европеец и американец и се оказало, че въпреки натовареността си, те горят толкова, колкото и хората в цивилизацията – до 30% от резерва си. Изводът е, че това е капацитетът на организма.

Спортът поддържа здрава сърдечносъдовата система, регулира кръвното налягане и триглицеридите, предпазва от диабет тип 2, сърдечен удар и инсулт. Също така понижава стреса и намалява риска от депресия, тревожност и неврогенеративни болести като Алцхаймер. Но ако се разчита само на него да се отслабне, без да има промяна в начина на хранене, това ще е много бавен и труден процес.

В САЩ са анализирали резултатите на 10 000 души, които са записани в Националния регистър за контрол на теглото. Те са успели да понижат килограмите си и да ги запазят. Трите опорни правила, които неотлъчно са спазвали, са следене на теглото, ограничаване на приема на калории и спорт. Меренето на кантара да става веднъж седмично и при всяко отклонение - взимане на мерки, избягване на висококалоричните храни, захар и сол, намаляване на порциите и поддържане на здравето и тонуса чрез физическа активност, без това да е самоцел, са препоръките, които са спазвали хората. Важно е също така да я няма заблудата, че след добрата тренировка пицата или двете бири след това няма да се отразят на килограмите.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: acewebcontent.azureedge.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноДиетиЗдравни съветиСпортСнимкиСпорт и туризъмЛайфстайлХранене при...ПсихологияНовиниИнтервютаЗаведенияТестовеАнкетиСпециалистиОбразованиеОрганизацииНормативни актовеПроизводителиРецептиБотаникаЛеченияАлтернативна медицинаИсторияКалкулатори