Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Усложненията по време на раждане увеличават риска от аутизъм при децата

Усложненията по време на раждане увеличават риска от аутизъм при децата

Усложненията по време на раждане увеличават риска от аутизъм при децата - изображение

Усложненията по време на раждане увеличават риска от аутизъм при бебетата, съобщават специалисти от болница Kaiser Permanente в Южна Калифорния.

Децата, които са се сблъскали с усложнения по време на раждане вследствие често развиват аутизъм. Анализ на статистика е показал, че подобен род усложнения се свързва с разтройство от аутистичен спектър. Преди всичко аутизмът се развива при деца, сблъскали се с асфиксия (липса на кислород по време на раждането) и прееклампсия при майката. При последния случай повишеното кръвно налягане при бременност се явява признак за увреждане и на други органи и системи.

Преждевременното и ранно отделяне на плацентата от матката и аномалното положение на плода също могат да бъдат причина за увеличаване на риска от аутизъм по време на раждане. Своите изводи авторите са направили на базата на анализи на 594 638 деца, родени в болница Kaiser Permanente в Южна Калифорния за периода от 18 години. За това време аутизъм е диагностициран при 6 255 деца. 37% от тях са се сблъсквали с проблеми по време на раждане.

Специалистите са установили, че различните усложнения по време на раждане увеличават вероятността от възникване на разтройство от аутистичен спекрът с 10%. Ако децата се сблъскат с усложнения преди самото раждане, то вероятността от развитието на аутизъм се увеличава с 22%. При усложнения до началото на раждане и по време на раждане вероятността нараства на 44%, в сравнение с децата, които са се родили без никакви усложнения.

Снимка: Rappler

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияКлинични пътекиЛюбопитноНовиниОрганизацииХранене при...ПсихологияАлтернативна медицинаСоциални грижиИсторияИнтервютаЛайфстайлСпортСнимкиЗдравни съветиМедицински изследванияЗаведенияПроизводителиЛеченияСпециалистиБотаника