Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Има по-голям риск от усложнения при деца под 3 г. след изваждане на сливиците

Има по-голям риск от усложнения при деца под 3 г. след изваждане на сливиците

Има по-голям риск от усложнения при деца под 3 г. след изваждане на сливиците - изображение

Научно изследване показва, че деца под 3-годишна възраст могат да бъдат изложени на риск в първите 24 часа след отстраняването на сливици. Интересното е, че усложненията, които настъпват, не са зависими от теглото на малките момчета и момичета.

Проучването имало за цел да изследва връзката между степента на усложненията след тонзилектомията (отстраняване на сливиците) и възрастта и теглото на детето по време на операцията. Участниците били подбрани сред 2139 пациенти от 3- до 6-годишна възраст, които са претърпели операцията в лечебни заведения в Ню Орлиънс в периода между 2005 и 2015 г. От изследването били изключени деца с умерено до тежко забавяне на развитието, с нарушения в кръвосъсирването и с други сериозни медицински състояния.

Общо 1817 деца отговаряли на изискванията за включване в проучването. От тях 1011 били момчета, средната възраст на участниците била 46 месеца (при диапазон 12 – 72 месеца), а средното тегло по време на процедурата – 17 кг (при диапазон 9 – 43 кг).

Усложненията, за които специалистите следели, включвали респираторен дистрес, кървене и дехидратация, която изисква вливането на интравенозни течности. Изводите на експертите са, че здрави деца под 3-годишна възраст могат да бъдат изложени на повишен риск от усложнения след извършване на тонзилектомия. Честотата на реакция при тях е 1,5 пъти по-голяма, отколкото при по-големите деца. Най-опасни са първите 24 часа след интервенцията при тях за разлика от момчетата и момичетата на 3 или повече години. Данните показват, че опасността от следоперативни реакции не зависи от това колко килограма тежат децата. Досега се смяташе, че тези с ниско тегло са по-рискови при настъпване на дехидратация и по-тежко я понасят.

Наблюдението над избрана група малки пациенти е било през нощта и нежеланите последици след отстраняването на сливиците са се увеличили именно тогава. Затова е от много голямо значение оценката на преглеждащите специалисти при определянето на това кои пациенти са подходящи за амбулаторна тонзилектомия.

Две са основните причини, поради които се пристъпва към отстраняване на сливиците при децата. Първата е сънна апнея или затруднено дишане, а втората е често повтаряема и устойчива инфекция.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: jamanetwork.com
Снимка: cbsnews.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноОрганизацииКлинични пътекиСнимкиХранене при...Алт. медицинаЗдравни съветиФизиологияЛечения