Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Установиха признака на скорошна смърт

Установиха признака на скорошна смърт

Установиха признака на скорошна смърт - изображение

Кръвното налягане се понижава няколко години преди смъртта при възрастните хора, твърдят учени от Ексетърският университет, Великобритания.

Специалистите са анализирали електронните медицински досиета на 46 хиляди британци, които са починали средно на около 60 – годишна възраст. В това число е имало здрави хора и страдащи от сърдечносъдови и невродегенеративни заболявания.

Резултатите са показали относително рязко спадане на кръвното налягане и загубата на тегло около 10 години до смъртта при пациенти с деменция и сърдечна недостатъчност. Отделно при хора със задоволително здравословно състояние кръвното налягане също спада през последните им години на живот. Това според учените опровергава тезата, че намаляването на артериалното налягане може да бъде свързано с лечението на хипертония.

Учените планират да продължат изследванията, за да установят причината за старческа хипотония. Това ще помогне в разработването на препоръки към по-възрастните хора за намаляване на риска от ранна смърт.

Изследването е публикувано в JAMA Internal Medicine.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: lenta.ru
Снимка: rdinacija.vecernji.hr

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияПатологияНовиниИсторияСнимкиНормативни актовеАнкетиЗдравни съветиХранене при...СпециалистиФизиологияАлт. медицинаВидеоПроизводителиЛеченияИзследванияБотаника