Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство УСТАНОВЯВАНЕ НА РАННА БРЕМЕННОСТ

УСТАНОВЯВАНЕ НА РАННА БРЕМЕННОСТ

УСТАНОВЯВАНЕ НА РАННА БРЕМЕННОСТ - изображение

1. Липса на менструация (аменорея) не е сигурен белег за бременност. Аменореята може да възникне и при много други обстоятелства - заболявания от общ и гинекологичен характер, психични сътресения, промени на климата, хранене, бит и др.


2. Наличие на субективни оплаквания
- сутрешни повръщания, слюнотечение, промяна в апетита, подборна храни с подчертано предпочитание към кисели, солени и други, смущения в дефекацията (изхожданията) - запек, смущения в честотата на уринирането, лесна уморяемост, безсъние, сънливост, раздразнителност, капризност, главоболие, изпитване на отвращение към миризма на никотин, алкохол и др.
Тези субективни оплаквания не са задължителни. Те зависят от типа вегетативна нервна система.

 


3. Оглед ( inspectio ) на пациентката:
- кожа - по време на бременност се засилва пигментацията на кожата на лицето, окологръдните зърна, средната линия на корема, ануса и по външните полови органи. Често се откриват седефенобели линии по бедрата и по корема. Те се дължат на преразтягане на кожата и най-често се дължат на предишни бременности. Тези белези на кожата могат да се дължат и на обменни заболявания.
- млечни жлези - те се увеличават по обем. Пигментацията около ареолата им нараства. По увеличеният обем на гърдите прозират и множество венозни съдове, наричани мрежа на Халер. След 16 гестационна седмица се получава коластра от зърната.
- крайниците - получава се лек оток на горните крайници и съответно ако на някой пръст има пръстен той трудно се изважда. Долните крайници се оглеждат внимателно, ако ги има и жената е бременна, това задължава да се постави в рискова група с опасност от тромбози по време на бременността и раждането.

 

4. Гинекологичен преглед:
При него се установява ливидно оцветяване на стената на вагината, като трябва да се има в предвид, че не е сигурен белег. Важно в прогнозата на бременността е състоянието на маточната шийка. Установява се размекване на маточната шийка, като започва от външния отвор на маточната шийка като постепенно се обхваща цялата шийка, която не си променя формата и обема. Настъпват промени и в маточното тяло. Започва нарастване на матката, което се установява в началото при вагинално изследване, а от 16 седмица на бременността се установява при външно опипване на нивото на дъното на матката.


Друг белег е установяване на консистенцията на матката, която при бременност е мека. Не рядко на мястото на прикрепване на плодното яйце може да се установи подутина, което се установява между 8 и 12 гестационна седмица. Не трябва да се забравя, че асиметрията на матката може да се дължи и на миомен възел. Към 22 гестационна седмица матката има овална форма, а към 24 гестационна седмица - овоидна. При бременност маточното тяло е много размекнато като се сравнява с мекота на узряла смокиня.


Положението на матката се променя от нормалната антифлексия преминава в изправено положение към 16 гестационна седмица.
За установяване на ранна бременност се правят и лабораторни тестове. Те се осъществяват на принципа на доказването на човешкия хорионгонадотропин ( hCG ) в урината и кръвта на бременната жена.


За доказване на ранна бременност може да се използва и методът за измерване на базалната температура. Не се ли появи очакваната менструация и ако хипертермичната фаза трае повече от 16 дни, с голяма вероятност може да се приеме наличие на бременност. Повишаването на базалната температура трае първите три месеца от бременността и после спада постепенно.
Ултразвукът през 5-6 гестационна седмица установява плоден сак като малък белезникав пръстен. При внимателен оглед може да се открият и сърдечни пулсации през 7-8 гестационна седмица.

За Framar.bg: Фрамар

Още по темата:

4.8, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияАлтернативна медицинаБотаникаНовиниИсторияЛайфстайлСнимкиКлинични пътекиПсихологияСоциални грижиСпортНаучни публикацииЗдравни проблемиМедицински изследванияФизиологияСпециалистиНормативни актовеПроизводителиХранене при...Интервюта