Учени откриха четири вида бактерии в най-старата бира
"Открихме в тази напитка четири вида живи бактерии", обявиха учените. Това според тях разширява познанията за живота на бактериите, но също така представлява интересно откритие за хранително-вкусовата промишленост.
По време на проучването, което продължило една година, специалистите направили химичен и микробиологичен анализ на старата бира, сравнявайки я с новите сортове. Резултатите показват, че в миналото пивото се е отличавало с по-ниско алкохолно съдържание и в същото време по-високо ниво на глюкоза.
Напитката била запазила златистия си цвят на слама, което подсказва, че най-вероятно е била направена от сурово жито, ечемик, пшеница или комбинация от тези зърнени култури.
Химически анализ показва, че оригиналният вкус на тази бира е бил допълнен с нотки на роза, бадем и карамфил, но за съжаление, питието не успяло да устои на изпитанието на времето и да съхрани оригиналния си аромат", посочват изследователите.
За Framar.bg: Днес Плюс - новинарска агенция
Коментари към Учени откриха четири вида бактерии в най-старата бира