Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Учени разработиха бира с пробиотик

Учени разработиха бира с пробиотик

Учени разработиха бира с пробиотик - изображение

За първи път в света екип от специалисти е успял да разработи алкохолна напитка с пробиотик, която може да помогне чревното здраве и имунитета.

Обикновено пробиотиците са на млечна основа. До сега не е съществувала бира с пробиотик, защото напитката съдържа основно вид алфа киселина - α киселина (клас химични съединения), която е важна за нейното производство. Химичните съединения се намират в цветовете на хмела и са източник на горчивия вкус. Те са и главният виновник да се ограничи оцеляването и растежа на потенциалните пробиотици в напитката.

Това е и причината, която провокира специалисти от Националния университет на Сингапур да се стремят да управляват този процес. Учените успяват да разработят кисела бира, която запазва пробиотичния щам Lactobacillus paracasei L26. За него съществуват доказателства, че способства регулирането на имунната система на човек.

За направата на питието е използвана млечнокисела бактерия като пробиотичен механизъм. Чан Мей Цъ Алсин, разработил бирата, обяснява, че за специфичния тръпчив и остър вкус ще се използват захарите, присъщи в суровината. За крайния продукт ще е нужно около месец за узряване. Алкохолното съдържание ще бъде 3,5%.

Пробиотиците имат доказан положителен ефект за организма на човек. Подпомагат храносмилането, имат имуностимулиращ ефект, защитават срещу болестотворни бактерии, произвеждайки антимикробни вещества, извеждат по-лесно токсините, оказват влияние на понижаване на теглото. Оказват регулиращо влияние на хормоните, на нервната система и на опорно-двигателната система.

Всичко това съчетано в любима за много хора напитка е един лесен и приятен начин за поддържане на добро здраве в компания, според учените.

Специалистите са извадили патент на напитката и се надяват да произвеждат питието за търговска мрежа.

Пробиотичната бира набира вече свои съмишленици и почитатели.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Hindustan Times, iflscience.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиХрани и ястияАлтернативна медицинаИсторияБотаникаТестовеНовиниЛеченияПроизводители