Учени разработиха бира с пробиотик
За първи път в света екип от специалисти е успял да разработи алкохолна напитка с пробиотик, която може да помогне чревното здраве и имунитета.
Обикновено пробиотиците са на млечна основа. До сега не е съществувала бира с пробиотик, защото напитката съдържа основно вид алфа киселина - α киселина (клас химични съединения), която е важна за нейното производство. Химичните съединения се намират в цветовете на хмела и са източник на горчивия вкус. Те са и главният виновник да се ограничи оцеляването и растежа на потенциалните пробиотици в напитката.
Това е и причината, която провокира специалисти от Националния университет на Сингапур да се стремят да управляват този процес. Учените успяват да разработят кисела бира, която запазва пробиотичния щам Lactobacillus paracasei L26. За него съществуват доказателства, че способства регулирането на имунната система на човек.
За направата на питието е използвана млечнокисела бактерия като пробиотичен механизъм. Чан Мей Цъ Алсин, разработил бирата, обяснява, че за специфичния тръпчив и остър вкус ще се използват захарите, присъщи в суровината. За крайния продукт ще е нужно около месец за узряване. Алкохолното съдържание ще бъде 3,5%.
Пробиотиците имат доказан положителен ефект за организма на човек. Подпомагат храносмилането, имат имуностимулиращ ефект, защитават срещу болестотворни бактерии, произвеждайки антимикробни вещества, извеждат по-лесно токсините, оказват влияние на понижаване на теглото. Оказват регулиращо влияние на хормоните, на нервната система и на опорно-двигателната система.
Всичко това съчетано в любима за много хора напитка е един лесен и приятен начин за поддържане на добро здраве в компания, според учените.
Специалистите са извадили патент на напитката и се надяват да произвеждат питието за търговска мрежа.
Пробиотичната бира набира вече свои съмишленици и почитатели.
По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Hindustan Times, iflscience.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЛАКТАНА БИО МЛЕЧНА КАША С ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ОВЕС, ЯБЪЛКА И ВАНИЛИЯ ОТ 6 месец 200 гр.
МАГНАЛАБС БИОТОН Б капсули * 30
ДАРМ ПРО RDS капсули * 20 DR. WOLZ
ФОРТИФАЙ ТАРГЕТ КЕЪР ДАЙДЖЕСТИВ 20 млрд. активни пробиотици + ензими капсули * 30 NATURE'S WAY
ПРОБИОСАН капсули * 90 ENERGY GROUP
ГАРДЪН ОФ ЛАЙФ ПРОБИОТИКС ПРЕНАТАЛ капсули * 30
Безплатна доставка за България!СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Натурални средства в борбата със синдром на раздразненото черво
- Чаена гъба комбуча - ползи и начин на употреба
- Воден кефир (Японски кристали) - с какво може да ни е от полза и как да го приготвим у дома
- Защо е полезна маската за коса с бира
- Полезна или вредна е бирата по време на бременност
- Бирена панировка за кашкавал и сирена
- Акупресура при синдром на раздразненото черво
- За какво е полезна бирата?
- Отстранете камъните от бъбреците за 6 дни с бира, лимон и зехтин
- Пробиотици
Коментари към Учени разработиха бира с пробиотик