Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно За нашето здраве Какво количество риба тон е препоръчително да се консумира седмично

Какво количество риба тон е препоръчително да се консумира седмично

от 29 март 2022г., обновено на 30 март 2022г.
Редактор: Вероника Събова
Какво количество риба тон е препоръчително да се консумира седмично - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Консервираната риба тон е отличен и достъпен източник на протеини, полиненаситени мазнини и други хранителни вещества. Освен това тя е значително по-евтина от много видове прясно месо или риба. Но безопасна ли е консумацията на риба тон?

Според Хранителните стандарти на Австралия и Нова Зеландия (FSANZ): „Безопасно е за всички, включително за бременни жени, да консумират консервирана риба тон като част от приема на морска храна. Консервираната риба тон обикновено има по-ниски нива на живак от филетата, тъй като при производството се използват по-малки риби“.

Как живакът попада в рибата?

Живакът присъства естествено в околната среда, но концентрациите му могат да стигнат до относително високи нива в рибите, особено при хищните, в резултат на биологичното увеличение (излагане на организма на вода и храна).

С други думи, той се натрупва, тъй като по-малките риби биват изяждани от средни риби, а те пък от по-големи, които се консумират от хората. Така че колкото по-голяма е рибата, толкова по-високо е вероятното съдържание на живак.

Повечето форми на живак са потенциално токсични за хората. Освен това значителна част от живака в рибите присъства под формата на метилживак – мощен невротоксин, образуван от бактерии във водите и седиментите.

Въпреки че замърсяването с живак се е увеличило след индустриализацията, натрупването на метилживак в животните е напълно естествено явление. Дори рибите, уловени в океана, далеч от източници на замърсяване, съдържат невротоксина.

>>> Живак и неговите съединения

Живакът в консервираната риба тон е в малки количества

Риба тон

През годините учените изразяват опасения относно високите концентрации на живак в консервираната риба тон.

Концентрациите на живак са по-високи при хищни риби (като риба тон) и обикновено се увеличават с възрастта и размера на рибата. Така че тези опасения до голяма степен са свързани с използването на различни видове риба тон, като например белия тон и други по-големи екземпляри.

Ивечест тунец (Skipjack) и жълтопера риба тон (Yellowfin) са основните видове, които се използват за консервиране. Ивечестият тунец е най-малкият от основните видове риба тон, докато жълтоперките са по-големи. Така че консервираната риба тон вероятно съдържа по-малко количество живак.

Какво е безопасното за хората количество живак

Съгласно FSANZ: „Наложени са две отделни граници за риба – от 1,0 мг живак/кг за рибите, за които е известно, че съдържат високи нива на живак (риба меч, южен червен тон, барамунди, атлантически големоглав и акула) и от 0,5 мг/кг за всички други видове риба.“

Въпреки това, дали живакът е вреден или не зависи от количеството и честотата на консумация на риба. В крайна сметка дозата прави отровата.

Максималната доза живак, определена за общото население, е 3,3 микрограма на килограм телесно тегло на седмица. Дозата за бременните жени е приблизително половината от тази стойност – 1,6 микрограма на килограм телесно тегло на седмица. На бременните жени се препоръчва да ограничават приема на риба поради плацентарния трансфер на живак към плода и ефекта на метала върху нервното развитие.

Експеримент

Като част от програмата Catalyst на ABC TV, проведена през 2015 г., учени анализират концентрациите на живак в рибите, включително три кутии консервирана риба тон, закупени от магазина. Предвид ниския брой проби, данните представляват моментна снимка на концентрациите на живак, което предполага необходимостта от повече изследвания.

Изследователите откриват, че нито една от кутиите консервирана риба тон не надвишава безопасните нива на живак от 0,5 милиграма. За една седмица са необходими около 25 кутии (95 грама), за да се достигне максималния допустим прием на живак. Според учените е малко вероятно потребителите да достигнат тази граница.

Източник:

How much tuna can I eat a week before I need to worry about mercury?: https://medicalxpress.com/news/2022-03-tuna-week-mercury

Още по темата:
  • Нивoтo на живак в организма се повишава след 8 пломби Нивoтo на живак в организма се повишава след 8 пломби
  • Има ли живак в рибата? Има ли живак в рибата?
  • КАК ДА ИЗБЕРЕМ БЕЗПОГРЕШНИЯ ТЕРМОМЕТЪР КАК ДА ИЗБЕРЕМ БЕЗПОГРЕШНИЯ ТЕРМОМЕТЪР
  • Флуоресцентни сензори определят нивата на живак във водата Флуоресцентни сензори определят нивата на живак във водата
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

СОЛГАР МАСЛО ОТ ЧЕРЕН ДРОБ НА ТРЕСКА СУПЕР КОМПЛЕКС капсули * 60
61.00лв.

СОЛГАР МАСЛО ОТ ЧЕРЕН ДРОБ НА ТРЕСКА СУПЕР КОМПЛЕКС капсули * 60

ПИЕС - АЙКЮ ПАМЕТ капсули * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС
52.60лв.

ПИЕС - АЙКЮ ПАМЕТ капсули * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментари към Какво количество риба тон е препоръчително да се консумира седмично

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Какво количество риба тон е препоръчително да се консумира седмично
    www.framar.bg 
    на 30 June 2025 в 21:55
    Коментирайте "Какво количество риба тон е препоръчително да се консумира седмично"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Нашето здраве
  • Риба тон – хранителна стойност, ползи и потенциални рискове
  • Медицинска употреба на живака през вековете
  • Как да действаме и какво не бива да правим, ако счупим живачен термометър?
  • Спагети със сметана и риба тон
  • Живак – полезни свойства, опасности и хранителни източници
  • Филе от риба тон на скара с ароматен сос от масло и лимон
  • Пастет от риба тон с майонеза и горчица
  • Вранско око
  • Салата Тоскана с риба тон и червен боб
  • Дългозърнест ориз с риба тон, чили и лук
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Натравяне с риба и сирене

преди 2258 дни, 23 часа и 43 мин.

Вредно ли е да се яде риба с мляко?

преди 2763 дни, 1 час и 41 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 3 дни, 6 часа и 6 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 4 дни, 22 часа и 47 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 17 дни, 5 часа и 39 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 17 дни, 12 часа и 40 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Вранско око Вранско око

Вранско око

от 24 апр 2024г. Прочети повече
Риба тон – хранителна стойност, ползи и потенциални рискове Риба тон – хранителна стойност, ползи и потенциални рискове

Риба тон – хранителна стойност, ползи и потенциални рискове

от 12 март 2024г. Прочети повече
Живак – полезни свойства, опасности и хранителни източници Живак – полезни свойства, опасности и хранителни източници

Живак – полезни свойства, опасности и хранителни източници

от 02 ное 2020г. Прочети повече
Живачният фонтан на Калдър Живачният фонтан на Калдър

Живачният фонтан на Калдър

от 07 март 2017г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

АСАМ КРОЙТЕРХОФ КРЕМ ЗА КРАКА И СТЪПАЛА 100 мл

ЛЮКСЕОЛ МАСЛО РИЦИНОВО КОСА/КОЖА/НОКТИ 50мл 336935

ЛЮКСЕОЛ МАСЛО БРАДА ПОДХРАНВАЩО 50мл 080289

ЛЮКСЕОЛ Б-М КОСОПАД 200мл 337215

ЛЮКСЕОЛ Б-М РАСТЕЖ/ПОДСИЛВАНЕ 200мл 337352

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

НИСТАТИН АКТАВИС таблетки 500 000 IU * 20 ТЕВА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:14:17

НАУ ФУДС ИНДОЛ - 3 - КАРБИНОЛ капсули * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:12:24

РЕЗИСТА КИДС шоко мечета * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:10:21

АМОКСИКЛАВ филмирани таблетки 875 мг / 125 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 16:55:00

АКУТИЛ капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 16:38:36
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival