Какво количество риба тон е препоръчително да се консумира седмично
Консервираната риба тон е отличен и достъпен източник на протеини, полиненаситени мазнини и други хранителни вещества. Освен това тя е значително по-евтина от много видове прясно месо или риба. Но безопасна ли е консумацията на риба тон?
Според Хранителните стандарти на Австралия и Нова Зеландия (FSANZ): „Безопасно е за всички, включително за бременни жени, да консумират консервирана риба тон като част от приема на морска храна. Консервираната риба тон обикновено има по-ниски нива на живак от филетата, тъй като при производството се използват по-малки риби“.
Как живакът попада в рибата?
Живакът присъства естествено в околната среда, но концентрациите му могат да стигнат до относително високи нива в рибите, особено при хищните, в резултат на биологичното увеличение (излагане на организма на вода и храна).
С други думи, той се натрупва, тъй като по-малките риби биват изяждани от средни риби, а те пък от по-големи, които се консумират от хората. Така че колкото по-голяма е рибата, толкова по-високо е вероятното съдържание на живак.
Повечето форми на живак са потенциално токсични за хората. Освен това значителна част от живака в рибите присъства под формата на метилживак – мощен невротоксин, образуван от бактерии във водите и седиментите.
Въпреки че замърсяването с живак се е увеличило след индустриализацията, натрупването на метилживак в животните е напълно естествено явление. Дори рибите, уловени в океана, далеч от източници на замърсяване, съдържат невротоксина.
>>> Живак и неговите съединения
Живакът в консервираната риба тон е в малки количества
През годините учените изразяват опасения относно високите концентрации на живак в консервираната риба тон.
Концентрациите на живак са по-високи при хищни риби (като риба тон) и обикновено се увеличават с възрастта и размера на рибата. Така че тези опасения до голяма степен са свързани с използването на различни видове риба тон, като например белия тон и други по-големи екземпляри.
Ивечест тунец (Skipjack) и жълтопера риба тон (Yellowfin) са основните видове, които се използват за консервиране. Ивечестият тунец е най-малкият от основните видове риба тон, докато жълтоперките са по-големи. Така че консервираната риба тон вероятно съдържа по-малко количество живак.
Какво е безопасното за хората количество живак
Съгласно FSANZ: „Наложени са две отделни граници за риба – от 1,0 мг живак/кг за рибите, за които е известно, че съдържат високи нива на живак (риба меч, южен червен тон, барамунди, атлантически големоглав и акула) и от 0,5 мг/кг за всички други видове риба.“
Въпреки това, дали живакът е вреден или не зависи от количеството и честотата на консумация на риба. В крайна сметка дозата прави отровата.
Максималната доза живак, определена за общото население, е 3,3 микрограма на килограм телесно тегло на седмица. Дозата за бременните жени е приблизително половината от тази стойност – 1,6 микрограма на килограм телесно тегло на седмица. На бременните жени се препоръчва да ограничават приема на риба поради плацентарния трансфер на живак към плода и ефекта на метала върху нервното развитие.
Експеримент
Като част от програмата Catalyst на ABC TV, проведена през 2015 г., учени анализират концентрациите на живак в рибите, включително три кутии консервирана риба тон, закупени от магазина. Предвид ниския брой проби, данните представляват моментна снимка на концентрациите на живак, което предполага необходимостта от повече изследвания.
Изследователите откриват, че нито една от кутиите консервирана риба тон не надвишава безопасните нива на живак от 0,5 милиграма. За една седмица са необходими около 25 кутии (95 грама), за да се достигне максималния допустим прием на живак. Според учените е малко вероятно потребителите да достигнат тази граница.
How much tuna can I eat a week before I need to worry about mercury?: https://medicalxpress.com/news/2022-03-tuna-week-mercury
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Как да действаме и какво не бива да правим, ако счупим живачен термометър?
- Медицинска употреба на живака през вековете
- Риба тон – хранителна стойност, ползи и потенциални рискове
- Спагети със сметана и риба тон
- Живак – полезни свойства, опасности и хранителни източници
- Пастет от риба тон с майонеза и горчица
- Филе от риба тон на скара с ароматен сос от масло и лимон
- Запеканка от риба тон, картофи и грах
- Зелена салата с броколи, краставици и риба тон
- Ефектни пълнени домати с риба тон и орехи
Коментари към Какво количество риба тон е препоръчително да се консумира седмично