Някои видове риба могат да навредят на здравето ни

Рибата е изключително полезна и е задължително да присъства в нашето меню, но се оказва, че има значение каква слагаме на трапезата си. Някои видове не са препоръчителни по една или друга причина, пише Обекти.бг. Вижте защо:
Скумрия – смята се, че атлантическата и добитата от местни райони е по-малко опасна от останалата, в която често може да бъде открит живак. Консумирайки я, ние го натрупваме в организма и може да предизвика сериозни заболявания.
Риба тон – положението при нея с живака е същото. По-добре да се избягват червеният и черният й вид. Рибата тон е силно експлоатирана и използвана в различни кухни, затова в свободно състояние вече се среща по-рядко. В повечето случаи се доставя такава, която се отглежда във ферми, а там често антибиотиците и хормоните присъстват в храната й.
Морска котка – вносители най-често на този вид риба са азиатските държави, където също се отглеждат изкуствено и отново антибиотиците се добавят в храненето им. По-добре да си купим сом от водоем с тиня.
Пангасиус – внасян предимно от азиатската част на света, той се добива от река Меконг, която е една от най-замърсените. Смята се, че месото на пангасиуса съдържа нитрофуразон и полифосфати, които са канцерогени.
Тилапия – при честото й консумиране нивата на холестерола ви може значително да тръгнат нагоре, нейните мастни киселини не се смятат за много полезни.
Змиорка – тя лесно поема различните видове промишлени и селскостопански отпадъци от водата заради мазнините, които съдържа. Не се препоръчва змиорка от американски или европейски произход по тази причина.
По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: cltampa.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БАРЛИЙНС ФРЕШ КЕЧ РИБЕНО МАСЛО капсули * 250
ОМЕГА ФАКТОР ЗА ЖЕНИ капсули 1035 мг * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС
ОМЕГА 3 RX МИНИ капсули 500 мг * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС
РЕГЕНЕРЛАЙФ ОМЕГА-3 + ВИТАМИН D3 500 IU капсули * 90 НАТУРАЛ ФАКТОРС
НовПИЕС - АЙКЮ ПАМЕТ капсули * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС
СОЛГАР МАСЛО ОТ ЧЕРЕН ДРОБ НА ТРЕСКА СУПЕР КОМПЛЕКС капсули * 60
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)
- Печено филе от сьомга със салца от авокадо
- Печени рибени рулца с плънка от ананас и орехи
- Питки със салата от риба тон, яйца и авокадо
- Живачният фонтан на Калдър
- Салата от картофи и риба тон със зелен лук
- Риба в доматен сос с моркови и лук
- Риботерапия помага на възрастни хора при диабет и високо кръвно
- За да получите повече мастни киселини, яжте риба поне два пъти седмично
- Червена риба с ориз на фурна
Коментари към Някои видове риба могат да навредят на здравето ни