Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Някои видове риба могат да навредят на здравето ни

Някои видове риба могат да навредят на здравето ни

Някои видове риба могат да навредят на здравето ни - изображение

Рибата е изключително полезна и е задължително да присъства в нашето меню, но се оказва, че има значение каква слагаме на трапезата си. Някои видове не са препоръчителни по една или друга причина, пише Обекти.бг. Вижте защо:

Скумрия – смята се, че атлантическата и добитата от местни райони е по-малко опасна от останалата, в която често може да бъде открит живак. Консумирайки я, ние го натрупваме в организма и може да предизвика сериозни заболявания.

Риба тон – положението при нея с живака е същото. По-добре да се избягват червеният и черният й вид. Рибата тон е силно експлоатирана и използвана в различни кухни, затова в свободно състояние вече се среща по-рядко. В повечето случаи се доставя такава, която се отглежда във ферми, а там често антибиотиците и хормоните присъстват в храната й.

Морска котка – вносители най-често на този вид риба са азиатските държави, където също се отглеждат изкуствено и отново антибиотиците се добавят в храненето им. По-добре да си купим сом от водоем с тиня.

Пангасиус – внасян предимно от азиатската част на света, той се добива от река Меконг, която е една от най-замърсените. Смята се, че месото на пангасиуса съдържа нитрофуразон и полифосфати, които са канцерогени.

Тилапия – при честото й консумиране нивата на холестерола ви може значително да тръгнат нагоре, нейните мастни киселини не се смятат за много полезни.

Змиорка – тя лесно поема различните видове промишлени и селскостопански отпадъци от водата заради мазнините, които съдържа. Не се препоръчва змиорка от американски или европейски произход по тази причина.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: cltampa.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноРецептиЗдравни съветиЛайфстайлСъставкиИсторияБотаникаХрани и ястияСнимкиНовиниДиетиСпортХранене при...