Има ли живак в рибата?
Рибата е полезна за здравето, но упорито се говори, че понякога съдържа значителни количества от опасния метал живак. Каква е истината?
Живакът се съдържа в почвата и скалите, включително и във въглищата. От електроцентралите на въглища и от други източници той попада във въздуха, а оттам - във водата. Малките риби го поглъщат с планктона, след това те стават храна на по-големите. Хищните риби, които живеят по-дълго, като акула, риба-меч, кралска скумрия, натрупват най-много живак.
Някои проучвания от близкото минало алармираха консуматорите на риба за повишен риск от сърдечносъдови проблеми поради наличието на живак. Тази тревога се оказа фалшива.
Живакът от изядената риба не увеличава опасността от инфаркт и инсулт. Това твърдят учени от Харвардския университет, след като анализираха нивата на токсините в десетки хиляди изрезки от нокти. Изследването обхванало 174 000 души, проследени в продължение на 11 години.
Разлики в честотата на инфарктите и инсултите между хората с най-голяма концентрация на живак и при тези с най-малка не била установена.
Можем ли тогава спокойно да консумираме хищни видове риба?
Специалистите предупреждават бременните жени и децата да не го правят повече от веднъж седмично. Макар и да не се отразява опасно на сърцето, живакът води до други последици за здравето, свързани с нервната система при малките деца.
От друга страна, бременните жени, които избягват рибата и морските продукти, лишават бебетата си от основните хранителни вещества, необходими за мозъка им.
Специалисти от Бристолския университет са проследили децата на над 8000 британки, разделени в групи, които, докато били бременни, консумирали различно количество риба.
Оказало се, че на 7-годишна възраст децата, чиито майки яли повече риба, имали по-добри двигателни, комуникационни и социални умения, а на 8 - по-добро държане и по-богат речник.
Живакът в рибата не е толкова вреден, че да се откажем от нея. Препоръчва се на големите любители на морската храна, които я включват над 3 пъти в седмичното си меню, да изберат по-малкотоксични видове - сьомга, пъстърва, както и скариди.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ФДБ ЛАБОРАТОРИС С3 БАЛАНС капсули * 30
ОМЕГА 3 - 6 - 9 КОМПЛЕКС капсули * 90 GNC
ЛИЗИ ОМЕГА 3 ФОРТЕ капсули * 64 854835
РИБЕН КОЛАГЕН 150 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
СУПОРТАН ЕНТЕРАЛНА ХРАНА ЗА ПИЕНЕ ТРОПИЧЕСКИ ПЛОДОВЕ 200 мл
ДЖЕЙМИСЪН ОМЕГА БИОКОМПЛЕКС 3 - 6 - 9 капсули 1200 мг * 80
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Как да действаме и какво не бива да правим, ако счупим живачен термометър?
- Филе от риба на тиган с масло и билки
- Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)
- Как да изпържим риба така, сякаш е без кости?
- Живак – полезни свойства, опасности и хранителни източници
- Гарум - римският сос, служещ за подправка и лекарство
- Как да приготвите перфектната риба на скара
- Опасна ли е комбинацията между риба и мляко – традиционни вярвания и научни факти
- История на медицинската употреба на живака през вековете
- Какво да правим, ако в гърлото на детето заседне рибена кост?
Коментари към Има ли живак в рибата?