Учени търсят начини да приспособят новите сортове пшеница към глобалното затопляне

За да сме сигурни, че новите сортове пшеница ще се приспособят успешно към глобалното затопляне, трябва да изследваме гените на древните видове житни култури и да търсим помощ там, категорични са учените от университета на Куинсланд в Австралия.
Те обясняват, че съвременните методи за отглеждане и преминаването към монокултура са допринесли значително за увеличаването на реколтата, но липсата на генни вариации е направило културите много по-уязвими към нови болести и климатични промени.
"Смятаме, че генетичното многообразие в древните видове култури може да държи ключа към бъдещето", заяви ръководителят на екипа Лий Хики.
Изследователите се опитват сред сортове пшеница на 10 хиляди години да открият древни гени, които могат да подобрят резистентността на същата култура към сушата и болестите. Екипът изучава трудовете на руския ботаник Николай Вавилов, който е каталогизирал разновидности на житните култури. В началото 20 век той е създал банка семена в Санкт Петербург.
"Геномният анализ разкри наличието на много гени, които липсват в днешните видове житни култури", съобщи Лий Хики.
Изследването на учените продължава.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Екология
- Как климатичните промени предизвикват земетресения, вълни цунами и вулканични изригвания?
- Смъртоносна гъбичка навлиза в Европа заради глобалното затопляне
- Последици от наводненията върху физическото и психичното здраве на човека
- Глобалното затопляне и рисковете, които крие за атлетите
- Няма показания, че процесът на затопляне на климата ще се забавя
- Над 45 страни поеха ангажимент да преминат изцяло към енергия от възобновяеми източници
- Повишението на температурите рязко ще увеличи броя на мъглите
- Малка ледена епоха може да застигне Земята през 2030 г.
- Глобалното затопляне ще се отрази пагубно на сексуалния ни живот
- Световната банка отпуска 500 милиона долара за ограничаването на парниковите емисии
Коментари към Учени търсят начини да приспособят новите сортове пшеница към глобалното затопляне