Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Формата и големината на чашата влияе на вкуса на напитките

Формата и големината на чашата влияе на вкуса на напитките

Формата и големината на чашата влияе на вкуса на напитките - изображение

Формата и големината на чашата за кафе или чай оказват влияние на вкуса, аромата и интензитета на напитката, информират изследователи от Оксфордския университет.

В проучването са участвали 300 доброволци от Великобритания, Колумбия и Китай. Установено е, че когато напитката е сервирана в по-висока чаша, хората подсъзнателно очакват ароматът да е по-слаб, а вкусът да е по-сладък. Когато напитката е предложена в тясна чаша, очакванията са питието да бъде по-горчиво, в сравнение с по-широките модели чаши.

Според специалистите "горчивината" на питието е резултат от очакването на хората кафето да съдържа по-малко вода или мляко, предложено в ниска порцеланова чаша, отколкото във висока.

Учените подчертават още една интересна закономерност. Формата, височината и вида на чашата подтиква и влияе на склонността на човек да заплати определена сума за конкретната напитка.

Снимка: Williams-Sonoma

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиРецептиЛайфстайлНовиниЕ-тата в хранитеХранене при...Алтернативна медицинаХрани и ястияАнкетиСнимкиДиетиБотаникаИсторияСпорт