Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Формата на носа зависи от климата, не само от гените

Формата на носа зависи от климата, не само от гените

Формата на носа зависи от климата, не само от гените - изображение

Формата на носа на човек се определя не само от гените, но и от климата, информират специалисти от университета в Пенсилвания.

Несъмнено човек унаследява формата на носа от своите родители, но с годините тя се приспособява към климатичните условия от мястото на пребиваване.

Формата на носа при всеки е различна, но разглеждайки по-големи етнически групи, могат да сенамерят доста общи черти.

Според предишни изследвания и потвърдени с проучването на пенсилванските учени хората, чиито прародители са живеели в райони с доста топъл и влажен климат, са предразположени към по-широки ноздри. Тази форма на носа значително се различава при жителите на райони със студен и сух климат.

По-тесните ноздри позволяват увеличаване на влажността на въздуха чрез затоплянето му. Това е доста ценен фактор в страните със студен въздух. Сухият и студен въздух не е подходящ за респираторните пътища.

"Няма универсална форма на носа. Всъщност прадедите ни са се приспособили към средата и климата на живот", коментира антропологът Арсиан Зайди.

В действителност генетичните различия между различните групи населения не е толкова изразена. Използвайки формата на носа в качеството на ярък пример учените са доказали, че външният вид на хората от различни етнични групи се различава силно, в сравнение от техните гени. За своето изследване специалистите са анализирали 2637 човека от четири различни етнически групи - представители на Западна Африка, Северна Европа, Южна и Източна Азия. Чрез използването на 3D – снимки с множество камери, учените внимателно са проектирали и анализирали формата на носа сред доброволците.

Установено е, че еволюцията на носа е комплексна. Специалистите подчертават, че и други фактори могат да окажат влияние, като например изборът на сексуален партньор.

Резултатите от изследването за еволюирането и приспособяването на човешкия нос към климатичните условия дават нови насоки и могат да бъдат полезни като приложение в медицината и антропологията. Специалистите отбелязват, че изводите са от съществено значение за опознаване на различни заболявания като лактозна непоносимост, сърповидно-клетъчна анемия и рак на кожата.

Изследването е публикувано в PLoS Genetics.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: WordPress.com


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноНовиниСнимкиЗдравни съветиАлтернативна медицинаТестовеИсторияМедицински изследванияЗдравни проблемиСпортСпециалистиКлинични пътекиХранене при...ЛеченияНормативни актовеБотаникаЗаведения