Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Хапвайте пресен чесън, за да снабдите организма си с повече витамин С

Хапвайте пресен чесън, за да снабдите организма си с повече витамин С

Хапвайте пресен чесън, за да снабдите организма си с повече витамин С - изображение

Чесънът, така познат и полезен от години, се използва за редица заболявания и неразположения на организма. Но освен стандартния чесън, по известен като стар чесън, през пролетта се радваме и на пресен чесън – този, който е на стрък, познат още като свеж, млечен и зелен.

Основната разлика между пресния и стария чесън е по отношение на някои от витамините в състава им.

Пресният чесън превъзхожда с по-богато съдържание на витамин С и провитамин А, докато стария чесън се отличава с повече витамин В2, В5 и РР. И двата зеленчука са изключително полезни и съдържащи двете съставки, отличаващи ги от другите растения, а именно алицин и групата на диалил сулфидите. Те могат да преминават едно в друго чрез оксиредукция.

Алицинът защитава от редица бактерии, гъбички и вируси. При почистване на пресния чесън е необходимо да се консумира веднага, за да захрани организма с повече полезни вещества, които притежава. При смачкване на растителната тъкан се смесват съставките алиин и алиназа и образуват мощната смес на агресивния алицин. Последното съединение е нетрайно и бързо се редуцира до диалил сулфиди и други сяросъдържащи вещества. Затова непосредственото консумиране след почистване е препоръчителна, защото алицинът е най-силен. Всички полезни свойства на чесъна се свързват със съдържанието на двете съставки. Благодарение на тях зеленчукът е известен със своето антибактериално, антивирусно, инсектицидно, фунгицидно и антипротозойно действие.

Млечният чесън може да се хапва с люспите.

Пресният чесън е изключително приятен и пролетно време е много предпочитан от редица българи в страната.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Pinterest


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияИсторияРецептиЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиДиетиХранене при...Алтернативна медицинаЛайфстайлБотаника