Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Характерът зависи от формата на мозъка

Характерът зависи от формата на мозъка

Характерът зависи от формата на мозъка - изображение

По формата на мозъка може да се определи степента на изразяване на личностните черти на човек, съобщават специалисти от Кеймбриджкия университет.

Учените са анализирали данните на повече от 500 човека. Те са изучавали връзката между особеностите на анатомията на кората на главния мозък (неговата дебелина, площ, количество гънки) и пет основни черти на личността (невротизъм, екстровертност, добросъвестност, откритост и отстъпчивост).

Специалистите уточняват, че кората е с голяма площ заради извивките. В процеса на тяхното образуването намалява дебелината на мозъчната кора. Благодарение на този механизъм достатъчно големият човешки мозък се помещава в черепа. Този механизъм работи и се развива в течение на живота на човек (дебелината на кората с възрастта намалява, а площта и извивките се увеличават). В допълнение с възрастта намалява нивото на невротизъм, а нивата на отстъпчивост и почтеност се увеличават.

Изследването е показало, че високото ниво на невротизъм, увеличаващ риска от психически разтройства, е свързан с по-голяма дебелина на кората, по-малка площ и количество гънки в някои области, по конкретно в префронталната и темпорална кора. Според изследването това корелира с намаляване дебелината на кората, увеличаване площта и числото на извивките в префронталната кора.

Снимка: Neuroscience News

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлАлтернативна медицинаПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиРецептиХранене при...НовиниСнимкиОрганизацииИсторияКлинични пътекиМедицински изследванияБотаникаСпециалистиЛеченияСпорт