Начало Здравна медиа Любопитно Козметика Хлорираната вода в басейна може да превърне слънцезащитния в канцерогенен химикал

Хлорираната вода в басейна може да превърне слънцезащитния в канцерогенен химикал

Хлорираната вода в басейна може да превърне слънцезащитния в канцерогенен химикал - изображение

Руски учени предупреждават, че слънцезащитните продукти се преобразуват в канцерогенни химикали в досег с хлора и други препарати в басейните. Изследването е проведено в Ломоносовия Московски университет.

Експертите твърдят, че подобна комбинация е нож с две остриета. Хората си мислят, че се предпазват от слънцето, а в същото време съставките в защитните кремове и лосиони влизат в реакция с почистващите препарати и се трансформират във вещества, които могат да доведат до безплодие, рак и увреждане на имунната система.

Сайтът Natural News съобщава, че в басейните използват медни соли, за да изглежда водата синя. Влизайки в досег със слънцезащитен продукт, се преобразува в тетрахлорметан, който причинява нарушения на нервната система и проблеми с бъбреците и черния дроб.

Дерматологът Даниел Айрес от университета в Канзас заявява, че комбинирането на подобни вещества може да доведе до образуването на вредни съединения, включително канцерогенни. Все още не е известно какво количество абсорбира кожата и дали може да предизвика появата на рак, но по негово мнение информацията е тревожна.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: wweek.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаЛайфстайлСнимкиРецептиХранене при...АнкетиТестовеВидеоЛечения