Начало Здравна медиа Здравни новини Д-р Гергана Стоянова, лекар в ДКЦ „Вита“: Слънчевите очила за детето – задължителен аксесоар и през лятото, и през зимата

Д-р Гергана Стоянова, лекар в ДКЦ „Вита“: Слънчевите очила за детето – задължителен аксесоар и през лятото, и през зимата

Д-р Гергана Стоянова, лекар в ДКЦ „Вита“: Слънчевите очила за детето – задължителен аксесоар и през лятото, и през зимата - изображение

Всеизвестен факт е, че освен жизненоважната роля на Слънцето за нас, то има и някои негативни влияния. Не само кожата може да пострада, както най-често се случва. Очите и клепачите, особено при децата, са изключително чувствителни към слънчева светлина. Наи?-честият сезон за поява на оплаквания, свързани със слънчева експозиция, е краят на пролетта и през лятото. Тогава не само продължителността на деня е по-дълга, но и силата на UV лъчите е най-голяма. Но сезонността не е единственият фактор, с който да се съобразяваме.

Опасностите за детското зрение

Силната експозиция на слънце, макар и за кратко време, може да доведе до изгаряне както на клепачите, така и на роговицата, т.нар. фотокератит. Той протича с болка и силно дразнене, но за кратко време.
Слабата експозиция, но в продължителен период от време, не води до така силни симптоми, но се натрупват вредните ефекти на UV – А лъчите върху другите части на окото – леща и ретина. Това се отразява с по-ранна поява на катаракта при възрастните или с увреждане на ретината. Друг негативен фактор на продължително действие на UV-лъчите е неговият мутагенен ефект, което води при предразположените хора до поява на доброкачествени и злокачествени туморни образувания на клепачите.

Слънцето и очите на бебето

При бебетата и малките деца не можем да разчитаме да споделят симптомите, но можем да следим за по-често мигане, раздразнителност, зачервяване на очите. Разбира се, излагане на директна слънчева светлина на бебета под 6-месечна възраст не се препоръчва изобщо. По-големите деца могат да споделят за дразнене в очите, болка, сухота, завишена чувствителност към светлина. Това може да бъде избегнато при носене на слънчеви очила.

Слънцезащитни кремове и детските очи

Мазане на слънцезащитни кремове в тази област не е препоръчително, поради близостта с окото и алергичните реакции, които те може да отключат. Поради това основна защита за очите и клепачите остават слънчевите очила.

Поради незрялата имунна система на децата и тяхната сензитивност много често при възрастта под 18 г. се появяват симптоми на алергична реакция към различни алергени във въздуха, но понякога и към UV-лъчите също. Част от симптомите на алергичния конюнктивит са силен сърбеж в двете очи, често мигане, дразнене от светлина, сълзене, замъглено зрение, по-малките деца често търкат очите и по този начин има риск и от замърсяване. Слънчевите очила в тези случаи са абсолютно задължителни, независимо от сезона, защото дори и да не е доказана алергия към слънчевите лъчи, те увеличават тежестта на симптомите и водят до влошаване на състоянието.

Минерални или органични слънчеви очила за детето?

Основна препоръка е очилата да са закупени от оторизиран оптичен център. За съжаление, на пръв поглед родителите не могат да преценят дали очилата са добри или не, а цената в тези случаи не може да играе решаващата роля. Материалите, от които се правят стъклата, биват най-общо казано – минерални и органични. За деца се препоръчват органични, поради факта, че са устойчиви на чупене и са по-леки. Техен недостатък е, че по-лесно се драскат при неправилна употреба. Един от най-важните моменти при избора на слънчеви очила е наличието на UV-филтър. Асоциацията на българските оптици и оптометристи - НАБОО, съобразено със заключенията на СЗО, препоръчва UV-филтърът да е минимум 99% и да е срещу UVA и UVB лъчите. Само по вида на стъклото не може да се определи има или няма такъв филтър, независимо колко затъмнено изглежда то. Стъкло, което е затъмнено, но без UV-филтър и съответно е по-евтино, води до разширяване на зеницата и до още по-голяма експозиция от страна на окото на UV-лъчите, т.е. има парадоксално обратен ефект на желания. Поради това при избор на слънчеви очила, особено за деца, винаги се обръщайте към регистрирана оптика, където оптиците могат да подберат за вас най-добрата рамка спрямо размера на лицето и положението на очите и най-доброто стъкло, за което да дадат гаранция.

Спрямо затъмняването на стъклата, те се разделят на класове – от 0 до 4. За деца се препоръчва стъклото да е клас 3, по-висок от този би бил неподходящ за ежедневие, препоръчва се само при зимни спортове. Поляризацията на стъклата е екстра, която намалява отразените слънчеви лъчи. Това води до по-висок комфорт, особено, ако става дума за по-дълъг престой навън или при водни спортове. Но това е бонус, който не допринася към защитата от UV-лъчите, но носи комфорт и намаляване зрителната умора.

За да е най-пълноценна защитата на окото и клепачите при повишената активност в детска възраст, се препоръчва рамката да обхваща добре лицето, така че да не падат често очилата, децата да не надничат под или над тях, но и да не са прекалено стегнати или тежки. Всички тези елементи могат да бъдат съобразени от един опитен оптик. Затова и препоръката ми е родителите да изберат оторизиран оптичен център, където има достатъчно богат избор на детски рамки.

Слънчеви очила за деца с установени нарушения в зрението

Ако детето носи очила по рецепта във връзка с късогледство, далекогледство или астигматизъм, в оптиките могат да вземат неговите показатели и да изработят слънчеви очила с необходимата корекция или да предложат т.нар. фотосоларни стъкла. Последните трябва да са много качествени, когато става дума за деца, за да може потъмняването на стъклата да става бързо и адекватно, без да има остатъчно потъмняване при липсва на осветяване.

В планината

През зимата денят е кратък и слънчевите лъчи не са толкова ярки. Но според световната здравна организация отражението на UV-лъчите от сняг е с близо 50% по-голямо, отколкото това на почва, трева и вода. Увеличаването на височината, на която се намираме, с 1000 м, увеличава и експозицията на UV-лъчи с 10%. Облачността също влияе като най-общо намалява количеството UV-лъчи, но при по-лека облачност се получава обратен ефект. Всичко това прави носенето на слънчеви очила и през зимата напълно задължително.

В много малко случаи носенето на слънчеви очила е задължително. Но във всички случаи е препоръка, за да са здрави очите на най-малките.

Материалът е с любезната подкрепа на фирма „Джой Фешън" ЕООД, собственик на търговските марки Grand Optics, Joy Optics, Zeiss Experience Center, Polaroid Shop, Kid Optics, Low Vision Center и OptoSport.
През целия септември всеки пациент, посетил офталмологичния кабинет на ДКЦ „Вита“ (София, ул. Драговица №9, www.vita.bg) ще получи специален ваучер за отстъпка от Grand Optics & Joy Optics. Обектите на Grand Optics & Joy Optics към момента са 40. Оптиките разполагат с най-съвременно оборудване и специализирана техника за рефракция. Изберете удобна локация на grandoptics-bg.com/bg/magazini, както и на joyoptics.com/bg/magazini.

Източник: ДКЦ "Вита"

За Framar.bg:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиИсторияСнимкиНовиниАптекиИзследванияВидеоАлт. медицинаХранене при...АнкетиТестовеЛечения