Начало Здравна медиа Здравни новини Незрящи ще могат да виждат със специално устройство

Незрящи ще могат да виждат със специално устройство

Незрящи ще могат да виждат със специално устройство - изображение

Изобретиха устройство, което се прикрепва към очила и помага на незрящи хора да разпознават лица, да четат и да се ориентират сами в магазина сред множеството етикети и апарати. То вече се предлага безплатно на хората с увреждания в някои страни на Стария континент. Езиците, на които работи апарата, са немски, английски, испански и френски.

Устройството съдържа в себе си камера и говорител, който е разположен близо до ухото. Така човекът с увредено зрение няма да има проблем да чуе преобразуваната като гласово съобщение картина, която се заснема от камерата. Тя сканира за секунди текст от брошура или етикет и го трансформира в звуково съобщение. По този начин незрящият може да "прочете" всякакъв текст - от книга, смартфон, вестник и т.н., казва представителят на израелската фирма, разработваща технологията, Етай Серфати.

Освен тези функции устройството може да разпознава лица и да съобщава името им. Камерата улавя чертите и ги запаметява. Хората с проблеми със зрението могат спокойно да пазаруват с апарата, тъй като той чете етикетите по стоките, съобщава цените, също така е в състояние да разпознае колко и какви пари са необходими за плащането на продуктите. Камерата може да различи жестове, знаците по пътищата и цветове.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg
Снимка: phys.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиНовиниЛюбопитноЛайфстайлИсторияЛеченияНормативни актовеЗдравни съветиСнимкиАптекиВидеоИзследванияАлт. медицина