Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Митове за слънцезащитните кремове

Митове за слънцезащитните кремове

Митове за слънцезащитните кремове - изображение

Наскоро в САЩ приключи най-голямото за последните години изследване на слънцезащитните кремове. До голяма степен резултатите учудиха дори специалистите. Вижте кои митове те развенчаха.

КОЛКОТО ПО-ВИСОК Е ЗАЩИТНИЯТ ФАКТОР, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ

Истината. Всъщност разликата между най-високия и най-ниския защитен фактор е минимална. Освен това трябва да знаете, че защитният фактор намалява действието си, ако нанесете недостатъчно крем върху кожата си. Учените забелязали още нещо интересно. Хората, използващи средства с максимален защитен фактор, по-често изгарят, защото точно тези средства ни карат да се чувстваме най-защитени и така прекаляваме с престоя на плажа. Изводът е очевиден: по-добре използвайте продукти със средни защитни стойности.

ВИТАМИНИТЕ В СЛЪНЦЕЗАЩИТНИТЕ КРЕМОВЕ СА ПОЛЕЗНИ

Истината. Учените открили, че наличието на витамин А в състава на слънцезащитните кремове може да стане причина за сериозни заболявания на кожата. Затова бъдете бдителни и добре проучвайте състава на продуктите. На флаконите витамин А обикновено се изписва като ретинол палмитат. Интересно е, че ако този витамин е в състава на хранителните продукти, не нанася никаква вреда. Затова през лятото го приемайте само вътрешно - например във вид на морковен сок, но не и външно, по никакъв начин.

КОЛКОТО ПО-МАЛКО ВРЕМЕ ЛЕЖИТЕ ПОД СЛЪНЦЕТО, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ

Истината. Разбира се, не е нужно "да се пържите" часове наред на плажа, но и не бива чак така фанатично да избягвате ултравиолетовите лъчи. Особено ако живеете в регион, където по-рядко виждате слънцето. "Златният стандарт" за получаване на достатъчно количество витамин Д - това са 10 минути под откритото слънце без защитни средства. Правете го по няколко пъти в седмицата. Така костите ви ще станат по-здрави, имунитетът - по-силен и настроението - по-добро. Тези препоръки особено касаят хората, работещи цяла година в затворени офиси.

СЛЪНЦЕЗАЩИТНОТО МАЗИЛО ПОДМЛАДЯВА КОЖАТА

Истината. Сам по себе си защитният продукт само отразява или поглъща слънчевите лъчи, а също и омекотява кожата, защитавайки я от пресушаване. Надписи от рода на "защитава от свободните радикали" невинаги са оправдани. Дори и да оказва подобно действие, той не е в състояние да направи кожата по-млада. Може обаче да предотврати образуването на нови бръчки и пигментации. Между другото, съществуват интензивни подмладяващи кремове, които също притежават определен защитен фактор. Но те не могат да бъдат наречени слънцезащитни в пълния смисъл на думата.

За Framar.bg: вестник Доктор

Още по темата:

3.5, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаЛеченияЛайфстайлТестовеВидеоФизиологияСнимкиНовиниБотаникаПроизводителиАнкетиХранене при...РецептиИсторияСпортМикробиологияПатологияСпециалистиИзследванияКлинични пътекиНормативни актовеЗаведения