Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Хормоналните контрацептиви засилват мисловните умения

Хормоналните контрацептиви засилват мисловните умения

Хормоналните контрацептиви засилват мисловните умения  - изображение

Жените, употребявали хормонални контрацептиви повече от 10 години, се отличават с по-развит мозък, информират амрикански учени.

Според специалистите при употребата на медикаментите за година се засилват мисловните умения, критичното мислене и способността за съхранение на паметта след менопаузата. Обикновено в тази възраст, жените са много по-разпръснати и разсеяни.

Тези изводи са направени на базата на анкети на 830 жени на средна възраст 55 години. По този начин изследователите са оценили структурата на мозъчната тъкан. Има теории затова, че хормоналните контрацептиви на основата на естроген, оказват позитивно въздействие на функционирането и структурата на мозъка. Присъстващият естроген в таблетките способства за регенерация на мозъчната тъкан.

При това хормоналните контрацептиви не са оказали дългосрочно отрицателно въздействие върху женската плодовитост, дори и след продължителна употреба. При прекратяване на приема на медикаментите, шансът за забременяване не е по-различен от този на жените, които не са употребявали хормонални контрацептиви.

През последните години в някои страни е отчетен спад в броя на новодиагностицирани жени с рак на яйчниците. Според учените това се дължи на голямото распространение на оралните контрацептиви, както и намаляване на броя на жените, които преминават през хормонална заместителна терапия по време на менопаузата.

Изледването е публикувано в Journal of the American Geriatrics Society.

Снимка: Science Daily

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиНовиниЛюбопитноИсторияАлт. медицинаЛеченияЗдравни проблемиЗдравни съветиЛайфстайлБотаникаПсихологияХранене при...ФизиологияПатологияОрганизацииКлинични пътекиИзследванияСпециалистиСпорт