Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Храна с високо съдържание на фибри предпазва сърцето

Храна с високо съдържание на фибри предпазва сърцето

Храна с високо съдържание на фибри предпазва сърцето - изображение

Храна с високо съдържание на фибри оказва благоприятен ефект на сърцето като предпазва организма от сърдечносъдови заболявания, информират клиницисти от Северозападния университет на САЩ.

Фибрите са компонент на растителна храна, който при предвижването по стомашно-чревния тракт не се превръща в лесно захароза, а се екскретира от организма. Ежедневната норма според медиците е 30-38 грама фибри на ден за мъже под 50 години и 25-30 грама дневно за жени под 50 години.

Специалистите са направили изследване, в което са участвали 11 хиляди човека на възраст между 20 и 59 години. Установено е, че редовната консумация на продукти, богати на фибри, способства предотвратяването на заболявания на сърцето и намаляването на холестерола. При това ефектът от консумирането на фибри се засилва в зависимост от възрастта на участниците.

Уточнено е, че храните, богати на фибри и особено тези, в които има бета глюкан, имат свойството да редуцират лошия холестерол в кръвта и да повишават добрия. Порция с фибри включва антиоксидантни съставки, авенантрамиди, които възпрепятстват свободните радикали да атакуват добрия холестерол. По този начин се предпазва сърцето и се намалява опасността от сърдечни заболявания, пречиства се стомаха и червата. Според учените консумирането на близо 5 грама фибри може да редуцира холестерола с до 24% и да намали риска от сърдечни болести наполовина.

Учените напомнят, че максималното количество фибри се съдържа в пресните растителни храни, някои от които са истински лидери в съдържанието му. Най-много фибри се съдържат в триците и пълнозърнестите храни, както и ядките, плодовете, плодове с твърда кора и зеленчуците.

Снимка: Fatloss Diet Online

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиАлтернативна медицинаБотаникаЛеченияФизиологияИсторияНовиниСнимкиХранене при...ЛайфстайлМедицински изследванияСпортОрганизацииНормативни актовеСпециалистиКлинични пътеки