Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Цикорията предпазва черния дроб от увреждане

Цикорията предпазва черния дроб от увреждане

Цикорията предпазва черния дроб от увреждане - изображение

Чернодробните заболявания са водеща причина за смърт и инвалидност в нашето съвремие. Един от начините за естествена защита на черния дроб е цикорията, за която е установено, че притежава хепатопротективни свойства.

В проучване, публикувано в Journal of Dietary Supplements, египетски учени анализирали фитохимичната и чернодробната активност на изсушени екстракти от растението срещу чернодробно увреждане, причинено от въглероден тетрахлорид при мишки.

В миналото египтяните използвали цикорията като лекарство за поддържането на здравето на черния дроб и на жлъчния мехур. Изследователи от университета „Ал Мансура“ съобщават, че растението може да помогне за намаляване на оксидативния стрес и срещу чернодробно увреждане при определени обстоятелства.

При своето изследване египетските специалисти използвали мишки, които разделили в пет групи. Първата служила като контрола, втората получила въглероден тетрахлорид, на гризачите от третата дали екстракт от цикория, на тези от четвъртата – комбинация от екстракт от растението и въглероден тетрахлорид, а на животните в петата – силимарин. Количеството на дадените екстракти от цикория били в доза 500 мг на килограм телесно тегло.

Приемът на въглеродния тетрахлорид предизвикал увреждане на черния дроб на мишките, защото той причинява значителни промени в аланин аминотрансферазата (ALАT), в аспартат аминотрансферазата (AST), в алкалната фосфатаза (ALP), билирубина, албумина, общия протеин и в гама-глутамил трансферазата (GGT). Тези промени обаче се връщат към нормалните си стойности след прилагане на екстракти от цикория. Хистопатологичните изследвания на чернодробните тъкани допълнително подкрепят тези открития.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: plantvillage.psu.edu

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаХранене при...СнимкиРецептиНовиниИсторияПатологияФизиологияАлт. медицинаИзследванияОрганизацииТестовеКлинични пътекиДиетиСъставкиЛечения