Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Чай от моринга – истинска панацея

Чай от моринга – истинска панацея

Чай от моринга – истинска панацея - изображение

Моринга е известно като „дървото – чудо, което никога не умира“. Използва се почити всяка част от него за медицински или кулинарни цели.

Коренът и екстрактите могат да имат токсичен ефект, но всичко останало – цветя, листата, семената, стъблата плодовете и кората са изключително подходящи за различни аспекти от здравето на човек. Консумирането на моринга под формата на чай е най-лесния и достъпен начин да помогне на хора, страдащи от редица заболявания – артрит, стомашно разтройство, гадене, диария, диабет, сърдечни заболявания, пневмония, отровни ухапвания, дори според някои проучвания и рак. Това се дължи на богатия състав от високи нива на витамин С, А, калий, калций, протеини, редица флавоноиди и полифенолни антиоксидантни съединения. Моринга се характеризира с високи дози аскорбинова киселина, като в съчетание с други антиоксиданти стимулира и засилва имунната система и спомага за прочистването на организма от токсини.

Чаят от моринга стимулира метаболизма и чревната дейност, понижава кръвното налягане, кръвната захар и холестерола. Това я прави идеална билка за хора с риск от диабет и диабетици.

Според традиционната индийска медицина аюрведа моринга изключително билка и служи като превенция за над 3 000 заболявания.  Тя осигурява 36 естествени противовъзпалителни средства и 46 различни антиоксиданта. Моринга има способността да осигури всички аминокиселини, нужни за организма. Тя е отлично средство за намаляване на възпалението на клетките и тъканите на тялото, облекчава хронични болки, ставни болки, помага при главоболие, подагра, стомашно разтройство и треска.

Вкусът на билката е специфичен и доста наподобява на хрян. Може да се комбинира с аваге или лимон за подобряване на усещането. За външно приложение е добре да се добави олио за използването като лосион за кожа и коса. Въпреки полезността на билката с нея не бива да се прекалява. Изключително неподходяща е за бременни жени.

През последните години се правят редица проучвания в използването на моринга като филтриращ агент за пречистване на вода в Судан и близките страни.

По статията работи : Велина Неделчева
Снимка: the moringa project

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиБотаникаЗдравни съветиХранене при...ЛайфстайлСнимкиЛюбопитноАлтернативна медицинаХрани и ястияДиети