Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Чесънът предотвратява развиването на доброкачествена хиперплазия на простатата

Чесънът предотвратява развиването на доброкачествена хиперплазия на простатата

Чесънът предотвратява развиването на доброкачествена хиперплазия на простатата - изображение

Проучване установи, че чесънът може да се използва за предотвратяване на доброкачествена хиперплазия на простатата (ДХП). Изследването е проведено от учени, които оценили ефективността на растението върху модели от плъхове и публикували резултатите в Phytotherapy Research.

Доброкачествената хиперплазия на простатата е неонкологична урологична болест, която обикновено засяга мъже над 50-годишна възраст. Жлезата е с големината на орех и обвива уретрата. При развиването на това състояние тя се уголемява и притиска уретрата и ограничава притока на урина от пикочния мехур. Симптомите на ДХП са трудност при изпразване на мехура, често уриниране, изтичане на урина, инфекции на пикочните пътища. Въпреки че има конвенциални лечения за заболяването, повечето от тях предизвикват странични ефекти.

Това е причината изследователите да продължават да търсят натурално и ефективно лечение срещу уголемяването на простатата. Те търсят билкови медикаменти, които могат безопасно да се използват в дългосрочен план, за да възпрепятстват развитието на заболяването.

Противовъзпалителните, хиперлипидемични и кардиопротективни свойства на чесъна са известни отдавна, но досега не е проучено дали той може да се прилага в терапия за намаляване на простатната жлеза. Използвайки чесън при модели на плъхове с индуцирана доброкачествена хиперплазия, специалистите установили, че растението помага за намаляване на относителното тегло на простатата. Чесънът спомага и за потискането нивото на експресия на информационна РНК, на серумните нива на дихидротестостерон и растежа на простатната тъкан при гризачите с ДХП. Освен това чесънът намалява нивата на два възпалителни протеина в тъканта на жлезата - индуцируеми синтази на азотен оксид и циклооксигеназа.

Според изследователите чесънът има потенциала да се използва за разработване на естествени средства, които могат ефективно да предотвратят уголемяването на простатата.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияВидеоСпортБотаникаЗдравни съветиЛюбопитноРецептиИсторияХранене при...Храни и ястияСнимкиДиетиАлт. медицинаЛайфстайл