Начало Здравна медиа Любопитно Психология Четири процента от българите нямат към кого да се обърнат за помощ и са самотни

Четири процента от българите нямат към кого да се обърнат за помощ и са самотни

Четири процента от българите нямат към кого да се обърнат за помощ и са самотни - изображение

Анализът на изследване, направено от Евростат през 2015 г., показва, че средно 6% от европейците се чувстват самотни и няма към кого да се обърнат при нужда. В България този процент е 4. Това означава, че над 250 000 души у нас нямат близък човек до себе си. Най-голям е техният брой по селата, където те живеят сами и няма кого да помолят за помощ.

В Европа най-самотни са хората в Италия, Люксембург и Холандия – над 12 на сто от жителите им се чувстват по този начин. Държавите, в които процентът е най-малък, са Чехия, Словакия, Финландия, Швеция, Испания, Кипър и Унгария. Там само 2% няма с кого да споделят проблемите си.

Данните от последното преброяване в нашата страна сочат, че има тенденция за нарастване на семействата без деца. Едночленните домакинства са най-много – 30 на сто, двучленните са 28%. Съответно тези с по едно дете наброяват 20%, с две деца са 13 на сто, а с повече – 7 на сто. Общо домакинствата в България са 2,8 милиона, като 73% от тях живеят в градовете, а 27% в селата.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: sillyreflections.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниПсихологияСнимкиЛюбопитноСоциални грижиЗдравни съветиНормативни актовеЛеченияРецептиОрганизацииИсторияЗаведенияОбразованиеСпорт