Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Чистите ли пералнята си? Вижте какви рискове крие непочистването

Чистите ли пералнята си? Вижте какви рискове крие непочистването

Чистите ли пералнята си? Вижте какви рискове крие непочистването - изображение

Ново проучване от Великобритания показва, че един на всеки петима поданици на кралицата никога не чисти пералнята си. Това обаче крие риск от бактерии като Ешерихия коли и Стафилококус ауреус.

В пералните машини, които не се почистват редовно, могат да се натрупат бактерии, а това потенциално може да предизвика проблеми като пневмония, инфекции на кожата и меките тъкани, и други заболявания. Една пета от хората обаче се излагат на риск, тъй като никога не са почиствали своите уреди.

Ремонтната компания "Glotech Repairs" анкетира 2000 души на Острова. Оказва се, че 29% чистят пералнята веднъж месечно, а 50% я почистват веднъж на няколко месеца или по-рядко.

Авторите на проучването посочват, че хората най-често перат на 30-40 градуса, за да пестят пари. От време на време обаче е добре да се пуска и на по-висок градус, за да се предотврати струпването на бактерии вътре. Препоръчва се и работническите дрехи, например, да се перат самостоятелно и на висок градус, защото са по-замърсени от обикновените. Пералнята трябва да се почиства поне веднъж месечно, а ако семейството е по-голямо, дори два пъти в месеца.

Още по темата:

4.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиТестовеЛюбопитноЛайфстайлСнимкиНовиниИсторияЛеченияХранене при...ФизиологияИзследванияКлинични пътекиСоциални грижиБотаникаПроизводители