Начало Здравна медиа Любопитно Психология Чувството за неудовлетвореност води до сънуване на кошмари

Чувството за неудовлетвореност води до сънуване на кошмари

Чувството за неудовлетвореност води до сънуване на кошмари - изображение

Лошото настроение и разочарованията през деня могат да повлияят на вида на сънищата ни и да провокират кошмари. До този извод са достигнали учени от университета в Кардиф, Уелс, които направили изследване от две части. В него те насочили вниманието си към ежедневните причини за потиснатост и въздействието им върху съня.

В първата част на проучването участвали 200 души, които трябвало да опишат съня, който най-често им се присънва. Специалистите помолили доброволците да дадат повече подробности, в това число дали го възприемат положително или отрицателно. Също така хората трябвало да кажат кои от най-честите сюжети присъстват в сънищата им – нападение, пропадане, преследване, голота на обществено място, чувство на сковаващ страх, затваряне в тясно пространство и др.

Във втората част на изследването 110 доброволци трябвало да описват в дневник своите сънища в продължение на три дни. Освен това те били длъжни подробно да разказват за състоянието си през деня и дали психологическите им нужди били задоволени.

Изводите, които направили учените от двете части на проучването, били, че неудовлетвореността и емоциите, свързани с неизпълнени психологически нужди, влияят на това какво сънуват хората.

Участниците, които изпитват разочарование, са по-склонни да сънуват лоши, плашещи сънища, в които преобладават гнева и тъгата. Без значение било дали неудовлетвореността е свързана с момент от деня или е от по-дълъг период. По-конкретно хората, които изпитвали негативно чувство вследствие някаква ситуация от деня, имат повтарящи се сънища с пропадания, падания и атаки.

Обратното на тях са онези, чиито психологически потребности били удовлетворени. Те описвали сънищата си от положителна гледна точка.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: ctvnews.ca
Снимка: ssl.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияПсихологияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиВидеоСнимкиАлт. медицинаЛеченияСпортБотаника